Ekonomija
Upozorenje Deutsche Bank: Corona virus gura Njemačku u recesiju
13.2.2020 07:07 | Indikator.ba
Zbog brzog širenja novog coronavirusa u Kini, ekonomski stručnjaci Deutsche Banke više ne smatraju da je recesija u Njemačkoj moguća, nego čak i da je "sve vjerovatnija".

- Očekujemo da će virus corone u prvom tromjesečju smanjiti bruto domaći proizvod za 0,2 postotna boda, što će tehničku recesiju u zimskoj polovici godine učiniti vjerovatnijom, navodi se u jednom istraživanju.

S obzirom da bi je ekonomska proizvodnja vjerovatno smanjena krajem 2019. zbog kontinuirano slabe ekonomije, ovo bi bio drugi uzastopni kvartalni minus.

U takvom slučaju ekonomisti govore o "tehničkoj recesiji".
Da li će se sumorne pretpostavke obistiniti bit će poznato u petak kada Savezni statistički ured planira objaviti prvu procjenu za posljednji kvartal 2019. godine.

- Virus corona predstavlja značajan rizik za našu prognozu oporavka globalne ekonomije, jer smo ranije pretpostavljali da će Kina oživjeti, rekli su ekonomisti. - To se posebno odnosi na Njemačku, čiji je izvoz usporio u 2019. godini, posebno zbog slabe potražnje iz Kine.

Kina je najvažniji trgovinski partner Njemačke izvan Europe: međusobna razmjena dobara između Narodne Republike i najveće europske ekoniomije iznosila je u 2019. više od 200 milijardi eura.

Stručnjaci vjeruju da je moguće da se gubici u poslovanju s Kinom mogu brzo nadoknaditi.
- Ako širenje virusa corone uskoro dosegne očekivani vrhunac, potražnja se može jednostavno prebaciti na kasniji tok 2020., rekli su ekonomisti iz Deutsche Bank.
Facebook Twitter Print