Tržište kapitala
Nakon preuzimanja Kraša od Braće Pivac: Naložena objava ponude za preuzimanje Mire
13.2.2020 11:35 | Indikator.ba
Kraš Zagreb i Mesna industrija Braća Pivac Vrgorac, koja zajednički djeluju, imaju obavezu objavljivanja ponude za preuzimanje Akcionarskog društva Mira a.d. Prijedor, naložila je Komisija za hartije od vrijednosti Republike Srpske u svom rješenju izdatom 12. februara, izvještava Indikator.ba.

Komisija je naložila da su joj Kraš i Braća Pivac obavezni da u roku od 15 dana od prijema rješenja podnesu zahtjev za odobrenje objavljivanje ponude za preuzimanje.

Ponudu može da objavi i jedno od lica koje zajednički djeluju, a obaveza je da u ponudi akcionarima bude ponuđena kao najmanja cijena knjigovodstvena vrijednost akcija utvrđena na dan posljednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja društva.

Istovremeno, utvrđeno je da je za Kraš nastupila zabrana vršenja prava glasa na Skupštini akcionara Mire od 17. januara 2019. godine, pa sve dok ne bude proveden postupak preuzimanja.

Kraš d.d. Zagreb je 2003. godine kupio 75,68 odsto akcija prijedorske Mire, a 2008. godine stekao još jedan dio akcija, te ukupno posjeduje 76,09 odsto akcija.

Komisija za hartije od vrijednosti je utvrdila da je MI Braća Pivac u više navrata tokom prošle godine sticala akcije Kraša, te da na jučerašnji dan ima 50,52 odsto učešća u osnovnom kapitalu društva.

Sticanjem kontrole nad Krašem, Mesna industrija Braća Pivac je posredno stekla i akcije Mire, čime je nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje preduzeća u Prijedoru.

Iako je Mesna industrija više od 30 odsto akcija Mire posredno stekla još prije godinu dana (17. januara 2019), te bila obavezna objaviti ponudu za preuzimanje i obratiti se Komisiji do 18. februara prošle godine, to nije učinila.

Obavezu objavljivanja ponude za preuzimanje nalaže Zakon o preuzimanju dioničkih društava u slučajevima kada neko lice neposredno, ili posredno putem zajedničkog djelovanja, stekne akcije u kojima, zajedno s akcijama koje već ima, prelazi procenat od 30 posto od ukupnog broja glasova, izuzimajući akcije koje su u posjedu emitenta (sopstvene akcije).
Facebook Twitter Print