Kompanije i tržišta
Infobipov kampus na Šipu zapošljavat će 500 ljudi, BiH središte za MENA regiju
13.2.2020 17:03 | Indikator.ba
Infobip je u Sarajevu krenuo u izgradnju svog trećeg kampusa koji će, prema prvim najavama, biti veći od onog u Vodnjanu te za petama najvećem, koji gradi u Zagrebu.

Vodeća hrvatska softverska od sarajevske općine Centar na javnom natječaju kupila je na lokaciji Šip četiri građevinske parcele ukupne površine 4230 kvadrata, piše Poslovni.hr.

Vrijednost ugovora je 503.000 KM-a što je oko 1,9 miliona kuna. Iako je cijena građevinskog zemljišta u Bosni i Hercegovini niža od one u Hrvatskoj, planovi koje Infobip ima u glavnom gradu susjedne države nisu ništa manje ambiciozni od onih ovdje. Kampus u Sarajevu prostirat će se na 8500 kvadrata. Trenutno, kompanija u tom gradu zapošljava više od 160 stručnjaka, a s ovom investicijom na jednom će mjestu moći ponuditi posao za više od 500 ljudi.

Po tim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH unazad desetljeća. Infobip je već krenuo u proces izbora arhitektonskog rješenja za novi kampus. Kako navode, otvorili su ga najboljim regionalnim igračima i trebao bi biti zaključen u iduća dva mjeseca. Iako zasad nije poznato kolika će biti ukupna vrijednost investicije u Sarajevu, usporedbe radi, novi kampus u Zagrebu navodno je ulaganje teško 120 miliona kuna.

Širenje u Sarajevu dio je sve jačeg regionalnog pozicioniranja Infobipa, a čime si tvrtka jača bazu u pripremama za izlazak na berzu u New Yorku u idućih nekoliko godina u skladu sa najavama koje je iznio suosnivač i direktor kompanije Silvio Kutić.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Infobip je u sklopu reorganizacije kampus u Vodnjanu odlučio pretvoriti u svoje globalno sjedište, novi kampus u Zagrebu u sjedište poslovanja za Europu dok će kampus u BiH postati sjedište operacija za Bliski Istok i sjevernu Afriku, takozvanu MENA regiju.

Dino Ibrahimović, direktor MENA regije u Infobipu kaže da i u BiH planiraju znatno povećanje broja zaposlenika u skladu sa planom kompanije da na globalnom nivou u 2020. otvori 1000 novih radnih mjesta.

Naglašava da će sarajevski kampus s više od 500 zaposlenika postati jedan od ključnih razvojnih centara Infobipa i strateško središte poslovanja za MENA regiju.
Facebook Twitter Print