Ekonomija
Rast eurozone stabilan, države da iskoriste vrijeme da provedu reforme
13.2.2020 17:47 | Indikator.ba
Evropska komisija predviđa da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone ostati stabilan ove i naredne godine i da će iznositi 1,2 odsto, navodi se u danas objavljenom izveštaju Komisije pod nazivom "Zimska ekonomska prognoza 2020".

Za Evropsku uniju u cjelini, Komisija međutim prognozira neznatno usporavanje rasta na 1,4 procenta ove i 2021. godine, što je pad sa prošlogodišnjeg nivoa od 1,5 procenata, piše u izvještaju objavljenom na zvaničnom sajtu izvršne vlasti Unije.

Projekcije rasta pojedinačno po državama nisu date za zemlje kandidate za ulazak u EU, već samo za države članice bloka.

Što se tiče inflacije, EK je povećala prognozu rasta potrošačkih cijena za eurozonu na 1,3 odsto za ovu i na 1,4 procenta za 2021. godinu, odnosno za po 0,1 procentni poen u odnosu na prethodnu jesenju projekciju.

Takođe je podigla procjenu inflacije za EU za 0,1 procentni za 2020. godinu, na 1,5 posto, dok je za 2021. zadržala na nepromijenjenom nivou odi 1,6 odsto.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik EK za ekonomiju koja je u službi građana, naveo je u izvještaju da uprkos izazovnom okruženju, evropska ekonomija ostaje na stabilnom putu, uz kontinuirano otvaranje novih radnih mjesta i rast plata.

Dodao je, međutim, da treba imati na umu potencijalne rizike, kao što je volatilnije geopolitičko okruženje u kombinaciji sa trgovinskim neizvjesnostima.

"Dakle, države članice trebalo bi da iskoriste ovaj vremenski interval da sprovedu strukturne reforme kako bi povećale rast i produktivnost. Zemlje sa visokim javnim dugom takođe bi trebalo jače da se zaštite od spoljnih uticaja sprovođenjem oprezne fiskalne politike", poručio je Dombrovskis.

Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, ocijenio je da evropska privreda ima izglede za stabilan mada nešto blaži rast u naredne dvije godine, što će, kako je rekao prolongirati najduži period ekspanzije od uvođenja eura 1999. godine.

"Što se tiče koronavirusa, prerano je za procjenu stepena njegovog negativnog ekonomskog uticaja“, zaključio je on.
Facebook Twitter Print