Kompanije i tržišta
Italijanska DEPObank uvela EU u novu eru instant plaćanja
14.2.2020 10:10 | Indikator.ba
Italijanska DEPObank prva je banka u Evropskoj uniji koja je pružateljima platnih usluga omogućila trenutne transfere na indirektan način.

DEPObank je objavila aktivaciju prvog Payment Service Provider (PSP) za slanje i primanje instant transfera sa svim evropskim ugovornim stranama indirektno u skladu s odredbama zakonodavstva. Ovo je važna inicijativa jer stvara uvjete za brzi rast tržišta i platnog ekosistema, kazao je Gino Gai, direktor platnog prometa DEPObank.

Prvikompanija koja će uslugu pokrenuti ubrzo nakon uobičajenog testnog razdoblja je City Poste Payment.

Ova kompanija je predstavila novi brend Zibaldo s kojim će na bazi otvorene nove mogućnosti ponuditi buket inovativnih usluga. Putem aplikacije već se mogu izvršiti plaćanja i otvoriti račun, a uskoro će biti dostupne i poštanske, finansijske i osiguravajuće usluge.

U DEPObank kažu da uslugu trećim stranama omogućavaju po vrlo maloj cijeni, blizu onoj koja se trenutno koristi za jednu od porodica aplikacija za plaćanja.

- Ponosni smo što smo prva banka koja je omogućila nebankarskog operatora i nastavila igrati ulogu inovatora platnog ekosistema, a što postoji kako u našoj historiji, tako i u našem DNK, navode iz DEPObank.

Dodaju da do kraja godine, zahvaljujući novoj usluzi, planiraju povećati udio nebankarskih dobavljača.
- Za nas je tržište sada zrelo za skok naprijed. Instant plaćanja u narednim godinama omogućit će niz inovativnih usluga koje će radikalno promijeniti načine plaćanja koji se danas najviše koriste, optimistični su u DEPObank, izvještava Indikator.ba.
Facebook Twitter Print