Ekonomija
Njemačka ekonomija se kreće sporo, a ni izgledi za 2020. nisu dobri
14.2.2020 14:41 | Indikator.ba
Bruto domaći proizvod (BDP) Njemačke stagnirao je od oktbora do decembra 2019. godine u odnosu na prethodno tromjesečje zbog pada izvoza i smanjene lične i javne potrošnje, objavio je Savezni statistički ured Destatis u petak u prvoj procjeni.

Ekonomisti su očekivali da će najveća europska ekonomija rasti za 0,1 posto. Međutim, Destatis je povisio procjenu rasta za 0,1 postotni bod, na 0,2 posto. Na godišnjem nivou njemački je BDP u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju je porastao 0,4 posto.

- Njemačka se ekonomija kreće sporom brzinom, rekao je ekonomista Bastian Hepperle iz Bankhaus Lampe.
To je također zbog činjenice da su iz Njemačke nedavno stizali pomiješani signali. - I privatna i državna potrošnja izgubile su značajan zamah nakon vrlo jakog trećeg tromjesečja krajem godine, naglasili su statističari.

Istovremeno, ulaganja u opremu poput strojeva bila su "znatno manja", dok su građevinski izdaci i dalje rasli. Ekonomiju je prigušivala vanjska trgovina, jer se izvoz robe i usluga smanjivao, a uvoz je rastao.

- Izgledi za 2020. godinu su sve samo ne dobri, rekao je ekonomist Jens-Oliver Niklasch iz LBBW. - Uz sve to, nevjerovatno je koliko je tržište rada stabilno. Pitanje je koliko će to trajati.

Sveukupno gledano, BDP se u 2019. povećao za 0,6 posto. Njemačka vlada ove godine očekuje povećanje od 1,1 posto - također zato što ova godina broji više radnih dana.
Međutim, za njemačku ekonomiju koja je ovisna o izvozu izbijanjem epidemije koronavirusa u Kini pojavio se još jedan rizik - osim trgovinskih sukoba, slabe globalne ekonomije i Brexita.

Narodna Republika Kina najveći je njemački trgovinski partner.
Facebook Twitter Print