Menadžment
Banga nakon jedne decenije odlazi sa mjesta CEO Mastercarda
25.2.2020 18:42 | Indikator.ba
Mastercardov glavni direktor proizvoda Michael Miebach postat će predsjednik Uprave početkom sljedeće godine, preuzimajući funkciju od Ajay Banga, koji prelazi na ulogu izvršnog predsjednika.

Kao dio tranzicije, Miebach će 1. marta preuzeti mjesto predsjednika od Bange, nadgledajući prodaju, marketing, proizvode, usluge i tehnologiju organizacije.

Zatim će 1. januara postati predsjednik uprave i član odbora, sa Banginim prelaskom na mjesto izvršnog predsjednika, zamjenjujući Richarda Haythornthwaitea koji ide u mirovinu.

Banga napušta mjesto izvršnog direktora nakon jednog desetljeća na poslu, a prethodno je bio HOO. Prije Mastercarda radio je za Citi.

Miebach je desetogodišnji veteran u Mastercardu koji je također dugo boravio u Citi i Barclaycardu.

- Tokom Michaelovih 10 godina u tvrtki Mastercard, bio je ključni arhitekt naše multi strategije - uključujući vođenje nabave Vocalink-a i transakciju s Nets-om koja je u toku - za uspostavljanje šireg toka plaćanja".

Vijesti o tranziciji s liderstva stižu danima nakon što je div platnog prometa upozorio da bi na njegove prihode u 2020. godini mogao utjecati izbijanje koronavirusa.

"Ako je utjecaj ograničen samo na prvo tromjesečje, očekujemo da će naša godišnja stopa rasta neto prihoda u 2020. godini biti na najnižem kraju u niskom rasponu", kaže se u priopćenju.
Facebook Twitter Print