Komentari i analize
ANALIZA: Šta nam donosi kupovina Komercijalne banke od NLB-a
26.2.2020 06:32 | Indikator.ba
Piše Borivoje SIMIĆ

Prodaja Komercijalne banke a.d. Beograd slovenskoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB), koja je sudeći po medijskim izvještajima gotova stvar, vrlo je značajan M&A posao na regionalnom bankarskom tržištu.

On će, prije svega ojačati ulogu NLB banke u regionu, za koju njen prvi čovjek Blaž Brodnjak kaže da je jedina međunarodna finansijska grupacija prisutna na svim tržištima bivše Jugoslavije.

Kupovinom nešto više od 83 posto akcija beogradske Komercijalne banke, NLB, čije su aktivnosti u proteklom podržavljenom periodu bile suspregnute, na ovaj način potvrđuje svoje namjere za daljnju regionalnu ekspanziju, o kojoj je i neskriveno govorila.

Ne samo da će NLB ojačati svoje pozicije u Srbiji, gdje je Komercijalna banka važan igrač, treći po snazi, nego će proširiti uticaj u regionu budući da će u paketu preuzeti i podružnice srpske banke u drugim zemljama, uključujući Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

No, iako su ostala tržišta za NLB itekako važna, čini se da je glavni motiv za akviziciju Komercijalne banke srpsko tržište.
NLB želi prije svega ojačati pozicije u najmnogoljudnijoj zemlji bivše Jugoslavije a što je svojevremeno otvoreno obznanio Brodnjak kazavši da je Srbija prioritet u potencijalnim preuzimanjima "budući da je tržišni udio NLB-a tamo ispod 2 posto".
NLB, naime, ima u Srbiji NLB Beograd, koja spada u rad manjih banaka.

Ojačavši kroz privatizaciju putem IPO-a na Londonskoj berzi, a onda izašavši na međunarodno tržište kapitala, NLB banka je stvorila preduslove da krene putem ispunjenja svoje misije "ključnog regionalnog igrača".

Činjenica da je znatno više ponudila novca za Komercijalnu banku od drugih takmaca i da su cijenom u Vladi Srbije više nego zadovoljni, očito govori da je NLB banka imala jaku želju da zgrabi priliku koja joj se pružila kroz privatizaciju srbijanske banke.

Tim prije što Komercijalna banka uopšte nije loša "udavača", naprotiv NLB je kupuje u jako dobrom stanju, toliko dobrom da mnogi u Srbiji žale što će preći u strane ruke.

Komercijalna banka je prošle godine ostvarila istorijski rekordan profit od oko 74 miliona eura. Banka drži oko 11 odsto tržišta u Srbiji, a po visini aktive je treća po veličini banka u zemlji. Zapošljava 2.744 ljudi, a za posljednje četiri godine je povećala produktivnost radnika za 20 odsto.

NLB banka će kupovinom Komercijalne banke ući u utrku za primat na tržištu, gdje su po tržišnom udjelu najveće banke Banca Intesa i Unicredit Bank Srbija.
Kada je riječ o bosanskohercegovačkom tržištu ulazak Komercijalne banke a.d. Banja Luka pod okrilje NLB grupacije značit će daljnje jačanje slovenskog zajmodavca na bh tržištu, a gdje je već prisutan sa dvije podružnice sa sjedištima u Sarajevu i Banjoj Luci.

Komercijalna banka a.d. spada u red manjih banaka na bh. tržištu sa neto aktivom koja je na kraju septembra prošle godine iznosila 481 milion KM, te sa ukupnim kapitalom od 67,1 milion KM. Vjerovatnim pripajanjem NLB banci a.d. Banja Luka, u "miraz" novim vlasnicima donijet će i kreditni portfelj od 293,5 miliona KM, te bazu depozita od 370.0 miliona KM.

NLB banka ima neto aktivu od 1,52 milijarde KM i treća je po veličini u Republici Srpskoj, iza Nove banke i UniCredit banke Banja Luka.
Njeni portfelji, kreditni i depozitni, koji su zaključno sa 30. septembrom 2019. iznosili 838,4 mil KM i 1,20 milijardi KM, dodatno će se uvećati očekivanim pripajanjem Komercijalne banke.

Time će banka ući u "klinč" sa Novom bankom u borbi za tržišno liderstvo u RS-u, budući da će neto aktiva NLB banke u tom slučaju biti priližno jednaka aktivi Nove banke, koja premašuje iznos od 2,1 milijardu KM. Na ovaj način NLB grupacija će se, nakon UniCredit banke i Raiffisena kao najvećih, učvrstiti na poziciji treće najveće bankarske grupacije u zemlji.

Akvizicija Komercijalne banke u BiH će se prvenstvo imati efekat u RS-u mada banka posluje i Federaciji BiH, odnosno u Sarajevu.

Komercijalna banka, koja prema podacima Agencije za bankarstvo ima 10 filijala i još devet ostalih organizacionih dijelova, zapošljava 159 radnika.

Postupak pripajanja zbog preklapanja može donijeti restukturiranje kroz ukidanje određenih lokacija, ali će to ovisiti od poslovnih procjena rukovodstva NLB-a.
Facebook Twitter Print