Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez u januaru 2020: Nove fabrike i nove investicije
28.2.2020 05:40 | Indikator.ba
Otvaranje Fabrike vode i bezalkoholnih pića u Krerševu, tekstilne fabrike Yumco u Drvaru, fabrike pločastog namještaja njemačkog proizvođača Longwood u Cazinu, odluka travničke kompanije Number 1 o investiranju u fabriku sportske opreme, te namjera srbijanskog investitora Miroslava Miškovića da u otvaranje šoping centra u Sarajevu investira 90 euro po ocjeni portala indikator.ba najbolji su poslovni potezi u Bosni i Hercegovini tokom januara 2020.godine.
Tom spisku ohrabrujućih poslovnih poteza koji su nagovijestili bolje dane za domaću ekonomiju i posebno zapošljavanje analitičari projekta "izbor najboljeg poslovnog poteza" dodali su i odluku Opštine Kakanj da pristojnim stipendijama podrži učenike i studente koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja. Na ovaj način investitorima se garantuje potrebna radna snaga i zaustavlja odlazak mladih trbuhom za kruhom.¸

Hrvatska DIV grupa Tomislava Debeljaka preuzeće posrnulo norveško brodogradilište Kleven Verft na čijim su dokovima izgrađena prva dva kruzera u svijetu na hibridni pogon.
Trenutno je u velikim financijskim prolemima pa je odluka o promjeni vlasnika naišla na pozitivan odjek uposlenih ali i poslovne javnosti u Norveškoj. Ovo preruzimanje portal Indikator.ba izabrao je za najbolji poslovni potez u regiji u toku januara ove godine.

Ponuda poljskog avio-prevoznika LOT čiji je vlasnik Polish Aviation Group da kupi njemačku avio-kompaniju Kondor, koja će biti operacionalizirana tokom aprila ove godine, nagovještava stvaranje jedne od najvećih avio-kompanija u Evropi. To je i razlog što je ova kupovina izabrana za najbolji poslovni potez u Evropi tokom januara bez obzira na to što još nije saopštena vrijednost ove kupoprodaje. Kondor ima flotu od 50 aviona dok ih LOT ima 80. Poljska kompanija prošle je godine prevezla više od 10 miliona putnika, "više nego dvostruko više u odnosu na četiri godine ranije". PGL je u 2019. generisao prihode od oko 1,9 milijardi eura. Kondor je finansijsku godinu 2018/2019. zaključio s operativnom dobiti od oko 58 miliona euro i prihodima od oko 1,7 milijardi eura. Godišnje prevozi oko 9,4 miliona putnika iz osam aerodroma na oko 90 destinacija u Evropi, Africi i Americi.

Tokom januara PayPal Holdings, Inc. dovršio je akviziciju Honey Science Corporation za gotovinu u iznosu od oko četiri milijarde dolara što je Indikator.ba izabrao za najbolji poslovni potez u ostatku svijeta u prvom mjesecu ove godine. Ova će transakcija transformirati iskustvo kupovine za korisnike PayPala, istovremeno povećavajući prodaju i korisnički angažman za trgovce.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print