Život i umjetnost
Italijani zovu turiste: U Furlaniji besplatno skijanje, u Veneciji aperitiv
5.3.2020 07:22 | Indikator.ba
Nakon što turisti zaobilaze Italiju u širokom luku zbog koronavirusa, tamošnji turistički radnici pokušavaju ih privući na različite načine.

Turistički radnici u sjevernoj Italiji doživljavaju ozbiljan gubitak prihoda zbog izbijanja novog koronavirusa. U Friuli-Venezia Giulia (FJK), talijanskoj pokrajini koja graniči sa Slovenijom, hotelijeri prijavljuju čak 90% otkaza. Kako bi spasili što mogu spasiti, ove sedmice pokrenuli su promotivnu kampanju kako bi privukli turiste na tamošnje skijaške staze.

- Možete skijati besplatno do kraja sezone, saopćila je Agencija za promociju turizma FJK, navodeći da turisti koji rezerviraju hotelski smještaj na tamošnjim skijalištima dobivaju besplatne ski karte.

Venecija, u kojoj je prošle sedmice zbog koronavirusa otkazan tradicionalni karneval, ovih dana također neuobičajeno prazna. Neprobojne rijeke turista koje pune grad u laguni presušile su.

A ako su domaći dosad nastojali da onemoguće mnoštvo turista da prođu kroz grad, sada ih žele vratiti. Ugostitelji na Trgu svetog Marka tako su pokrenuli promotivnu kampanju ''Uniti per Venezia'' - daju vam drugi aperitiv za svaki koji naručite.

Akcija će trajati svakodnevno do kraja marta između 17 i 20 sati, za vrijeme aperitiva - talijanskog pića i zalogaja prije večere - a inicijativi se pridružuju sva najpoznatija prodajna mjesta na Trgu svetog Marka: Florian, Lavena, Quadri, Aurora , Chioggia i Al Todaro.
Facebook Twitter Print