Najbolji poslovni potez
Turistička zima 2019/2020: Privatne investicije najbolji potez sezone
20.3.2020 06:10 | Indikator.ba
Posljednjeg dana kalendarske zime poslovni portal Indikator.ba okončao je izbor najboljeg poteza u turizmu za sezonu 2019/2020. U Bosni i Hercegovini. Prema ocjeni analitičara angažovanih na ovom projektu najboljim su proglašeni potezi: početak izgradnje luksuznog kompleksa na Vlašiću čiji je investitor poznati poduzetnik iz Viteza Pero Gudelj; ulaganje Muhameda Handanagića u otvaranje ski centra u neposrednoj blizini Cazina , te organizacija manifestacije Dani zime na Kozari.

Generalna je ocjena da je zimska sezona bila karakteristična ne samo po malim količinama snijega već i po skromnom broju novih ideja, pa se u konkurenciji za najbolji potez u sezoni našlo tek desetak kandidata.

Gudelj se odlučio da na Vlašiću izgradi luksuzni kompleks sa tri hotela, skijalištem, stadionom, dvoranom i malim aerodromom što se može smatrati najznačajnijom investicijom decenije u oblasti turizma. Kada sve bude završeno Vlašić će stati uz bok najpoznatijim destinacijama ove planinskog turizma u Evropi.

Otvaranjem ski parka u neposrednoj blizini Cazina, u kojem su ove zime prve skijaške korake načinili samo najmlađi, Muhamed Handanagić, zaljubljenik u skijanje najavio da će se investiranje nastaviti i na stazi namijenjenoj iskusnim skijašima čime je praktično započeo razvoj zimskog turizma u Unsko-sanskom kantonu.

Dani zime u Nacionalnom parku Kozara ove godine bili su svojevrstan obrazac kako se i u jednom danu gostu mogu ponuditi atraktivni sportski, rekreativni, gastronomski i društveni sadržaji koji će ga učiniti aktivnim i zadovoljnim.

Redakcija portala Indikator.ba će, nakon što se za to steknu uslovi, organizovati svečanu dodjelu priznanja spomenutim dobitnicima.

Izbor najboljeg poteza u zimskom turizmu dio je projekta koji ovaj portal realizuje već osam godina a u okviru kojeg nepristrasno i neprofitno bira najbolje poslovne poteze u Bosni i Hercegovini, regiji, Evropi i ostatku svijeta, te posebno rangira poteze u finansijskom sektoru i turizmu BiH i to za sezone ljeto i zima.
Glavni konsultant na projektu trenutno je prof. dr. Maks Tajnikar, profesor Ekonomskog fakulteta u Ljubljani, raniji ministar u Vladi Republike Slovenije za oblast poduzetništva, a partner Privredna komora Federacije BiH.

Priredio: Hajdar Arifagić

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print