Kompanije i tržišta
Revolut i Monzo opovrgavaju glasine o skorom propadanju
24.3.2020 11:57 | Indikator.ba
Fintech Revolut uzvratio je glasinama koje su kružile društvenim medijima da se suočava s finansijskim poteškoćama kao posljedicom epidemije coronavirusa.

Stiskanje ekonomije uzrokovano pandemijom Covid-19 usredotočilo je pažnju na finansijsko zdravlje fintech tvrtki koje inače uglavnom posluju s gubitkom jer izvori finansiranja isparavaju, a mogućnosti izlaznih opcija značajno se smanjuju.

Pitanje je popraćeno vrtložnim glasinama na web stranicama poput WhatsAppa i Twittera, šireći dezinformacije i lažne vijesti o slomu.

U izjavi koja reagira na val virusnih dezinformacija na društvenim medijima, šef Revolut-a Nic Storonsky kaže: - Pandemija coronavirusa uzrokuje neviđeno kretanje na finansijskim tržištima. To, naravno, može biti alarmantno i može omogućiti glasinama i lažnim informacijama da se brzo šire. Da ne biste olako razmišljali, volio bih pojasniti položaj Revoluta.

- Prošli mjesec smo prikupili 500 miliona dolara od ulagača. Želim jasno napomenuti da je za Revolut to uobičajeno posao.

Ističući kako je Revolut digitalna kompanija koja posluje u oblaku, Storonsky kaže: - Prilično je jednostavno dogovoriti da naši ljudi rade kod kuće. To znači da će naše 2.000+ osoblje moći nastaviti da vas podržava gdje god bili i gdje god se nalazili.

Izvještaj koje je jučer objavila kompanija Rosenblatt Securities predviđa da će učinak Covid-19 imati razorni utjecaj na prognoze za fintech kompanije. Prema analitičarima dugotrajni pad mogao bi izbrisati 76 milijardi USD tržišne vrijednosti kompanija i potaknuti val aktivnosti spajanja i preuzimanja u ovom sektoru.

Marketinški zajmodavci, tvrtke za upravljanje digitalnim bogatstvom i banke izazivači bili bi na udaru prvom mjestu prema navedenom izvještaju.

Revolut ne snosi jedini teret lažnih vijesti - suparnički izazivač Monzo također je bio meta, a kružile su glasine da je na rubu propasti i da ne plaća svoje osoblje. Predsjednik uprave Tom Blomfield grubo je odgovorio: - Monzo neće propasti. Izvor: Ja sam predsjednik uprave.

Svijet se možda koleba zbog globalne pandemije, ali Revolut nastavlja pomjerati granice, lansirajući danas svoju finansijsku aplikaciju Super App i debitnu karticu u Sjedinjenim Državama. Američki kupci mogu trošiti i prenositi novac globalno po međubankarskom tečaju, držati i razmjenjivati ​​28 valuta u aplikaciji i primati plaću dva dana unaprijed.

Revolut namjerava u bliskoj budućnosti predstaviti dodatne značajke i usluge, uključujući kriptovalute, trgovanje dionicama bez provizija i štedne proizvode.

Depoziti klijenata u SAD-u osigurani su prema FDIC-u do 250.000 USD, kroz partnerstvo s Metropolitan Commercial Bankom.
Facebook Twitter Print