Ekonomija
Urušavanje privrede eurozone: Indeks menadžera nabave najniži od 1998. godine
24.3.2020 15:11 | Indikator.ba
Privredne aktivnosti u eurozoni naglo su pale u martu zbog mjera koje vlade preduzimaju kako bi zaustavile širenje virusa korona, ograničavajući putovanja i tražeći od građana da ostanu kod kuće, pokazuje izvještaj Markita.

Indeks menadžera nabave (PMI) potonuo je u martu nešto više od 20 bodova u odnosu na februar, na 31,4 boda, najniži nivo od 1998. godine kada je londonska komapnija za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka počela da objavljuje izvještaje.

- Urušavanje poslovnih aktivnosti širom eurozone u martu uveliko je nadmašilo čak i ono čemu smo svjedočili na vrhuncu globalne finansijske krize, konstatuje glavni poslovni ekonomista Markita Kris Viliamson.

Prema njegovim riječima, vrijednost indeksa signalizira pad BDP-a na tromjesečnom nivou za oko dva odsto, koji bi mogao biti još i veći ako vlade u narednim mjesecima posegnu za još restriktivnijim mjerama obuzdavanja virusa.

- Nagli pad aktivnosti zabiljžen je u Francuskoj, Njemačkoj ali i u ostatku eurozone pod uticajem nastojanja vlada da sve oštrijim mjerama obuzdaju širenje virusa korona, primjećuje ekonomista londonske firme.

Posebno je teško pogođen uslužni sektor, bilježe u Markitu, dodajući da su ograničenja kretanja i izolacije najveći udarac zadale restoranima, turizmu i organizatorima putovanja.

Industrija je takođe bilježila pad aktivnosti, iako nešto blaži nego u februaru. Virus je snažno pogodio potražnju i u uslužnom i u proizvodnom sektoru, napominju u londonskoj kompaniji.
Facebook Twitter Print