Kompanije i tržišta
Vlada FBiH ipak nije prihvatila ponudu za Aluminij?!
24.3.2020 15:14 | Indikator.ba
Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić ustvrdio je da do službenog prihvaćanja ponude za Aluminij još nije došlo, objavio je Žurnal.

Naime, u izjavi za BHT1 Džindić tvrdi da je vlada dobila korigiranu ponudu, nešto bolju od prethodne, ali da je i nju vratila na doradu.

Ono što piše u tom prijedlogu ugovora, ima tu puno stvari koje treba dodatno doraditi... Iznos kirije je simboličan i to sada nije ni glavni fokus interesiranja. Fokus je na tome da se novo društvo Aluminij pokrene i da počne s radom, da obnovi proizvodnju i primi određeni broj radnika, izjavio je Džindić, prenosi Žurnal.

Naime, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović za afenciju Fena rekao je kako Abraham Grupa definitno iznajmljuje pogone Aluminija, s 200 radnika.

- Definirana je prosječna plaća i niz drugih stvari koje obavezuju obje strane, da se stabilizira ljevaonica u prve dvije godine i da se stvori energetski i svaki drugi okvir za pokretanje procesa proizvodnje u elektrolizi i anodama, obrazložio je Čović.

Žurnal podsjeća kako je informaciju za agenciju Hina potvrdila i federalna ministarica finansija Jelka Miličević, najavljujući održavanje Skupštine Aluminija na kojoj će predstavnik Vlade Federacije BiH, koja ima najveći pojedinačni udjel u Aluminiju od 44 posto podržati davanje u najam izraelsko-kineskoj grupaciji.
Facebook Twitter Print