Kompanije i tržišta
Deblokiran Bosnalijekov kamion s repromaterijalom iz Mađarske
25.3.2020 06:40 | Indikator.ba
Kamion Bosnalijeka sa neophodnom supstancom za proizvodnju dezinfekcionih sredstava, zahvaljujući velikim naporima Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, deblokiran je u Mađarskoj i pod policijskom pratnjom, preko Hrvatske stigao je u Bosnu i Hercegovinu, izvijestio je RTV Slon.

Rad Bosnalijeka od iznimne je važnosti za zdravstveni sistem, a pogotovo nakon što je Europska unija obustavila izvoz lijekova, a o čemu je prošle subote izvijestio i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić.

- U narednih nekoliko mjeseci možemo da odgovorimo na sve potrebe tržišta, kazao je Nedim Uzunović, generalni direktor Bosnalijeka.

Ova kompanija namjerava zaposliti još radnika za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava na koja se sada orijentisala.

- Bosnalijek je povećao proizvodnju za više od tri puta i pokušat ćemo u narednim danima i to da povećamo. Snabdijevat ćemo zdravstvene institucije jer su one prvi bedem odbrane, ali a naravno i stanovništvo, kazao je Uzunović.

Prozvodnja lijekova nije stala iako je postojeća količina lijekova na tržištu i u magacinima, posebno lijekova sa esencijalne liste, dostatna.

Iz ove kompanije poručuju da mogu nadmjestiti i potpunu zabranu iz uvoza.

- U ovom momentu nema potrebe ni za kakvom panikom. Veledrogerije i apoteke imaju dovoljno lijekova, a u slučaju da dođe do nestašice Bosnalijek će preuzeti veliku odgovornost i mi ćemo osigurati snabdijevanje onim što proizvodimo, dodao je Uzunović za RTV Slon.
Facebook Twitter Print