Politika i društvo
Odluke agencija za bankarstvo o moratoriju na kredite izazvale reakcije
25.3.2020 09:54 | Indikator.ba
Odluke agencija za bankarstvo u Bosni i Hercegovini da bankama ostave mogućnosti procjene kojim klijentima će odobriti posebne mjere, uključujući i moratorij na otplatu kredita izazvala je reakcije u javnosti.

Najčešća primjedba koja se može čuti u medijima je da bankama i drugim nedepozitnim finansijskim institucijama odlukama regulatora nije nametnuta obaveza nego im je ostavljeno da postupaju na osnovu vlastite procjene, dokumentacije i informacija o ugroženosti pojedinačnih klijenata i grupa klijenata.

Ekonomista Svetlana Cenić, u izjavi za portal startbih.ba, kazala je kako su odluke obje entitetske agencije za bankarstvo skandalozne.

- Smatram da su obje skandalozne jer u svojim odlukama daju nešto po principu "može, a i ne mora". Osim toga, banke svakako imaju to pravo da dogovaraju sa klijentima o moratoriju i odgodi plaćanja, pa prema tome ne znam šta su to agencije dale. Krajnje je licemjerno u ovakvim uslovima kada ne mogu ljudi ni do banke doći, kada se ne mogu ni raspitati, kada ne mogu praviti redove ispred banke, dati bankama na pravo da njihovo odjeljenje za rizik procjenjuje da li može ili ne može, i koja će se mjera primijeniti sa obrazloženjem da se ne ugrozi likvidnost banaka, kazala je Cenić.

Na novinarsko pitanje koje mu je upućeno na pres-konferenciji juče u Sarajevu, a koje se takođe ticalo opaske da je bankama omogućeno da same procjenjuju kojem će klijentu odobravati moratorij, premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je moratorij na plaćanje obaveza s bankama jasno dogovoren i da će sigurno biti ispoštovan.

-Banke će pomjeriti plaćanje do tri mjeseca ili ukoliko kriza potraje i do godinu dana svim privatnim licima koja trebaju da plaćaju rate osim onima koji ne žele da se otplata prekine. Ali, za kompanije bit će selektivan pristup. Postoje kompanije koje mogu, ali i one koje ne mogu plaćati. Banke najbolje poznaju stanje u privredi i one će selektivno pristupati svakoj kompaniji, kazao je Novalić.

Jasmin Mahmuzić, prvi čovjek Agencije za bankarstvo FBiH, pojasnio je u razgovoru za portal radiosarajevo.ba da se odlukama daju široke mogućnosti prilagođavanja i djelovanja u nastalim okolnostima.

- Građani koji su zbog pojave pandemije ostali bez prihoda ili su im prihodi značajno umanjeni, privremeno se oslobađaju obaveze plaćanja po kreditima, to je ključna poruka, istakao je.

Napomenuo je da će prema vlastitoj procjeni, banke i nedepozitne finansijske institucije pristupati rješavanju zahtjeva klijenata koji trpe ekonomske posljedice pojave pandemije, ali je ostavljena i mogućnost da banke i nedepozitne institucije primijene mjere samostalno, ukoliko procjene da klijent nije u mogućnosti kontaktirati banku, odnosno, nedepozitnu finansijsku instituciju.

-Smatram da će u određenom periodu, prema raspoloživim kapacitetima banaka i nedepozitnih finansijskih institucija, svi klijenti na koje se odnose raspoložive mjere, imati odgovarajući tretman, istakao je Mahmuzić.

On je uputio građane i privrednike da prate objave banaka putem web stranica.
-Mjere će se sprovoditi postepeno i svi trebaju imati strpljenja i razumijevanja, istakao je.

U ranijim istupima predstavnika bankarskog sektora u RS rečeno je kako će, olakšice dobiti samo oni koji su zaista pogođeni, a što će se utvrditi kroz precizne kriterije.

Više o odlukama Agencije za bankarstvo FBiH na linku:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=27411&naslov=%c5%a0ta+sadr%c5%bei+odluka+Agencije+za+bankarstvo+o+mjerama+podr%c5%a1ke+klijentima+
Facebook Twitter Print