Kompanije i tržišta
Otkazivanje milionskih ugovora: Domaće kompanije ostaju bez stranih partnera
25.3.2020 10:33 | Indikator.ba
Pojedina preduzeća iz Srpske ostaju bez stranih partnera koji im zbog trenutne teške situacije izazvane širenjem virusa korona otkazuju realizaciju višemilionskih ugovora.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da domaći privrednici, nakon svih problema sa kojima su suočeni, ostaju i bez stranih partnera, koji im otkazuju poslove "teške" više miliona maraka.

– Inostrani partneri obavještavaju domaće firme da obustavljaju saradnju koja traje nekoliko godina, pa čak i decenija. Riječ je uglavnom o preduzećima iz Italije, Njemačke i Austrije, odnosno zemalja koje su najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srpske – kazao je Blagojević, izvijestio je Glas Srpske.

Naglasio je da su pojedine inostrane firme i iz preventivnih razloga stavile ključ u bravu do polovine aprila, što svakako utiče i na ugovore koje imaju sa preduzećima iz RS.

Sa ovim problemom suočeno je i tekstilno preduzeće "Mraz" iz Pala, koje godinama sarađuje sa svjetski priznatim kućama.

“Obaviješteni smo od strane partnera, sa kojim radimo već 12 godina, da obustavlja trenutno saradnju sa nama zbog teške situacije u koju su dovedeni zbog pojave i širenja virusa korona. Nadam se da ćemo, kada sve ovo malo utihne, nastaviti saradnju. Mi sada nastojimo na sve načine da nađemo novog kupca. Mi smo svojim proizvodima snabdijevali inostranstvo, kruzere. Sada je sve stalo”, kazao je direktor i jedan od vlasnika “Mraza” Mladen Kovačević.

On je naglasio da su trenutno likvidni, te da će uspjeti da ispoštuju bar minimalne obaveze koje imaju i da isplate plate radnicima, kao i ostale račune koji su neodloživi.

Sa sličnim poteškoćama suočava se i preduzeće "Nova drvna industrija Podgradci" (Nova DiPO), koja 98 odsto svog proizvodnog programa radi za švedski brend "Ikea".

– Oni kupuju sve naše proizvode. Prošle sedmice umanjili su nam količine za isporuku za 30 odsto, ove sedmice takođe imamo značajno umanjenje. Čekamo odluku šta će biti dalje. Ostaje nam izgleda samo azijsko tržište u ovom momentu – rekao je direktor "Nove DiPO" Veljko Beuk i dodao da su zbog trenutne krize skladišta robe popunjena, navodi Glas Srpske.
Facebook Twitter Print