Politika i društvo
Pažnja: Zloglasni bankarski trojanac mutirao u koronavirusnu infekciju
25.3.2020 11:27 | Indikator.ba
Zloglasni bankarski virus trojanac Ginp, koji je u martu stekao sposobnost za umetanje lažnih tekstualnih poruka u pristiglu poštu obične SMS aplikacije, sada je dobio novu funkcionalnost - onu koja koristi aktuelnu pandemiju.

Nakon što se preuzme na telefon žrtve, Ginp Trojan može primiti naredbu od napadača da otvori web stranicu pod nazivom "Coronavirus Finder", koja tvrdi da u blizini postoje ljudi koji su zaraženi virusom.

Kako bi saznali gdje su ove osobe, od žrtve se traži da plati 0,75 eura na stranici za plaćanja koju je haker postavio da bi zabilježio podatke o kreditnoj kartici korisnika.

Alexander Eremin, stručnjak za sigurnost tvrtke Kaspersky, kaže:

- Cyber kriminalci već mjesecima pokušavaju iskoristiti koronavirusnu krizu pokretanjem phishing napada i stvaranjem zlonamjernog softvera temeljenog na coronavirusu. Ovo je prvi put da smo vidjeli bankarskog trojanca koji pokušava iskoristiti pandemiju. To je alarmantno, pogotovo jer je Ginp tako učinkovit Trojanac. Ohrabrujemo korisnike Androida da budu posebno budni u ovom trenutku - skočne prozore, nepoznate web stranice i spontane poruke o koronavirusu uvijek treba gledati skeptično.
Facebook Twitter Print