Kompanije i tržišta
Predložen drugi set mjera za ublažavanje krize u privredi
25.3.2020 15:32 | Indikator.ba
Privredna komora Federacije Bosne i Hercegovine je u drugom setu mjera za ublažavanje krize u obrtništvu i privredi za ublažavanje štetnih posljedica izazvanih pojavom virusa COVID-19 predložila formiranje posebnog fonda koji bi se finansirao institucionalnim sredstvima i sredstvima međunarodnih institucija i organizacija, kao i preusmjeravanje javnih sredstava u svrhu saniranja šteta u obrtništvu i privrede.

Također, Komora predlaže donošenje Odluke o odgodi plaćanja direktnih i indirektnih poreza obrtnicima i privrednicima direktno pogođenim COVID-om 19 do okončanja, donošenje odluke o odgodi, reprogramu na plaćanje kredita obrtničkim i privrednim subjektima i njihovim radnicima iz područja pogođenih pandemijom, kao i planiranje subvencije kamata nastalih za vrijeme pandemije, te osiguranje buduće nove linije kreditnih aranžmana pod povoljnim uvjetima. (Iako je donesena odluka na poček plaćanja kreditnih obaveza i dalje je nejasno pitanje kamata, a nove linije povoljnih finansijskih inekcija za obrtnike su nužne u koliko se u budućnosti želi zadržati obrtništvo).

Privredna komora, predlaže i donošenje odluke o oslobađanju obrtnika i privrednika plaćanja doprinosa za vrijeme trajanja pandemije, donošenje odluke o oslobađanju plaćanja zakupnima na poslovne prostore i javne površine u vlasništvu javnih poduzeća, lokalnih, kantonalnih i federalnih organa, a koje koriste obrtnici temeljem ugovorenog odnosa do prestanka pandemije (Ovdje su neke županije/kantoni išli i idu u smjeru djelomičnog oslobađanja traženog npr. Kanton Sarajevo je najavio da bi oslobodio u iznosu od 50%).

U novom etu mjere predlažu se potpore za očuvanje radnih mjesta za obrtnike i zaposlene u obrtu u iznosu 50 % neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za tekuću godinu u vremenu trajanja pandemije COVID-19., odgoda i smanjivanje koncesija za vrijeme trajanja pandemije u pogođenim područjima, odgoda i oslobađanje komunalnih i vodnih naknada do okončanja pandemije, kao i odgoda i smanjivanje plaćanja režija u lokalnoj nadležnosti (komunalna poduzeća, plin, voda, internet i sl.).

Također , potrebno je donijeti odluku da navedeni subjekti ne isključuju obrtničkim radnjama kao i fizičkim osoba pružanje svojih usluga do okončanja pandemije, te omogućiti naplatu PDV-a po naplaćenoj, a ne izdanoj fakturi za vrijeme trajanja pandemije, kao i nekažnjavanje obrtnika za nepravovremeno plaćanje i neobračunavanje zateznih kamata od strane Porezne uprave za vrijeme trajanja pandemije.
Po okončanju pandemije nužno je usvojiti nove povoljne mjere za zapošljavanje u obrtništvu, kao i posebne linije povoljnih kredita za postojeće i novoosnovane obrte od Razvojne banke i komercijalnih banaka s područja BiH.

Komora traži i pojeftinjenje cijena goriva i naftnih derivata, osiguranje pomoći poljoprivrednim obrtima u pripremi i provedbi proljetne sjetve (pokušati napraviti vlastitu proizvodnju u što većoj mjeri), te omogućiti obrtnicima rad u skladu s novonastalim situacijama prema Odluci Kriznog stožera FBiH.

Privredna komora Federacije BiH donošenjem "seta mjera" apelira na nositelje vlasti na svim nivoima da ozbiljno pristupe pored zdravstvenih i sigurnosnih mjera i djelu koji bi obuhvatio obrtničke i ekonomske mjere, priopćeno je iz ove ustanove.
Facebook Twitter Print