Politika i društvo
Privatni sektor je tu kad je najteže: Stižu donacije zdravstvu sa svih strana
25.3.2020 15:51 | Indikator.ba
Informacije o donacijama za zdravstveni sektor za prevazilaženje krize uzrokovane korosnovairusom stižu jedna drugu.

Tvrtka Mepas d.o.o. Široki Brijeg danas je odlučila donirati 100.000 KM kao vid podrške i pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za nabavu medicinske opreme koja je u ovim kriznim vremenima prijeo potrebna.

Kompanija Delipašić poliuretani d.o.o. - brand MojSan stavila je na raspolaganje svoje proizvodne kapacitete, za potrebe osiguranja madraca u svrhu smješaja oboljelih na području Bosne i Hercegovine, obraćajući se Vijeću ministara.

Ova kompanija će u skladu s potrebama u roku od 48 sati od trenutka potvrde od Vijeća ministara, u vidu donacije osigurati madrace. Donacija je u protivrijednosti 50.000 KM.

Jedna od vodećih turskih kompanija Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret odlučila je humanitarnoj organizaciji MFS-Emmaus donirati 100.000 KM, kao vid podrške za borbu protiv pandemije novog tipa korona virusa s kojom se suočava i Bosna i Hercegovina.

Kompanija Prointer ITSS Banjaluka donirala je Institutu za javno zdravstvo RS i Domu zdravlja u Banjaluci po 50.000 KM.

Mikrokreditna organizacije EKI izdvojila je 50.000 KM za nabavku neophodne opreme sa ciljem liječenja oboljelih i prevenciju potencijalne zaraze.

Komercijalne banke u Bosni i Hercegovini su, posredstvom Udruženja banaka BiH, a s ciljem podrške zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini, finansirale nabavke tri respiratora, testova za virus korona, kao i zaštitne opreme za potrebe UKC Sarajevo, UKC RS Banja Luka, te Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Preduzeće Herc gradnja iz Trebinja i EFT grupa, kao i Manastir Tvrdoš najavili su da će donirati tri nova respiratora trebinjskoj Bolnici, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Sredstva za nabavku respiratora njemačke proizvodnje već su uplaćena i njihova dostava očekuje se u najskorije vrijeme.

Mnoge tekstilne kompanije koje su počele proizvoditi zaštitne maske odlučile su dati donacije zdravstvenim ustanovama i stanovništvu (Ligno komerc Banja Luka, Sinkro Sarajevo...).

Takođe, značajan broj kompanija pružio je podršku u štampanju maski za zdravstvene radnike po modelu češke kompanije Prusa koja ga je besplatno podijelila cijelom svijetu tehnikom 3D štampanja, a koje će se donirati zdravstvenim ustanovama.
Facebook Twitter Print