Kompanije i tržišta
Europska unija će osigurati 373 miliona eura za zapadni Balkan
25.3.2020 18:01 | Indikator.ba
Europska unija planira osigurati 373 miliona eura zemljama zapadnog Balkana kako bi podržala njihov socijalni i ekonomski oporavak od coronavirusne krize, rekao je visoki dužnosnik EU u srijedu.

EU također izdvaja 38 miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenim sektorima zemalja zapadnog Balkana, izjavio je povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi na svom Twitter nalogu.

- Pisao sam premijerima naših partnera na Zapadnom Balkanu da potvrdim da mi stojimo uz regiju u borbi protiv izbijanja koronavirusa, kazao je Varhelyi.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je rekao da ga je komesar Varhelyi informirao da će Evropska komisija odobriti Bosni i Hercegovini 68 miliona eura, od čega 28 miliona eura za zdravstveni sistem i 40 miliona eura za podršku ekonomiji.

Podrška EU za ekonomski oporavak Srbije iznosit će 78 miliona eura, dok će 15 miliona eura biti osigurano za neposrednu kupnju i prijevoz medicinske opreme, rekao je šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrizi u odvojenom tweetu u srijedu.

Ranije u srijedu, ambasador EU u Sjevernoj Makedoniji, Samuel Žbogar, rekao je da se EU obavezala osigurati do 66 miliona eura kako bi se pomoglo zemlji u borbi protiv epidemije koronavirusa i njegovog utjecaja na ekonomiju.

Ambasador EU u Crnoj Gori Aivo Orav izjavio je u srijedu da ta unija osmišljava program vrijedan 50 miliona eura za podršku Vladi Podgorice u rješavanju posljedica coronavirusne krize.
Pored toga, EU osigurava tri miliona eura za neposrednu pomoć crnogorskom zdravstvenom sektoru, rekao je Orav.
Facebook Twitter Print