Kompanije i tržišta
Elektroprivrede najavljuju: Olakšica u vidu neobračunavanja zateznih kamata
26.3.2020 06:33 | Indikator.ba
Elektroprivredna preduzuća razmatraju olakšice za korisnike u vanrednoj situaciji izazavnoj koronavirusom, a kao mjera pominje se nenaplaćivanje zatezne kamate.

Iz Elektroprivrede BiH su najavili da će u narednom periodu biti razmotrena zakonska mogućnost da se u vremenu trajanja proglašenog stanja nesreće ne obračunava i ne naplaćuje zakonska zatezna kamata. Ova kompanija je takođe uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme trajanja krize.

Saglasno zaključku o neobračunavanju zateznih kamata koji je donio Republički štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj Elektroprivreda RS razmatra mjere pomoći građanima i javnim preduzećima, koje će obznaniti krajem sedmice.

Prema zaključku Štaba, preporučuje se Elektroprivredi RS i svim davaocima komunalnih i telekomunikacionih usluga, uključujući i IPTV, da prilikom ispostavljanja računa za izvršene usluge u periodu mart, april i maj 2020. godine ne obračunavaju zatezne kamate.

- Trenutno analiziramo stanje i tražimo modalitete koji bi koji bi bili najbolji za saniranje štetnih posljedica virusa korona. Svakako da ćemo na neki način morati pomoći građanima, istakli su za ATV iz Elektroprivrede RS.

Za razliku od elektroprivrednih preduzeća u BiH, za mnogo konkretniju mjeru opredijelili su se u Sloveniji.

Prvi dobavljač električne energije u ovoj zemlji GEN-I odlučio je za tri mjeseca smanjiti cijenu električne energije za 15% za sve domaćinstva i male poslovne kupce.

- Sada nije vrijeme za kovanje profita i ličnog interesa, već za solidarnost, rekao je predsjednik Uprave GEN-I-ija Robert Golob.
Facebook Twitter Print