Kompanije i tržišta
Srbija opet izvozi brašno u zemlje regiona
26.3.2020 09:35 | Indikator.ba
Izvoz brašna iz srpskih mlinova krenuo je za Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru, a očekuje se da će određene količine biti isporučene i u BIH i Albaniju, izjavio je direktor udruženja "Žitounija" Zdravko Šajatović.

Kako objašnjava današnja "Politika", navedene države su bile najveći kupci srpskog brašna, a isporuke su stale kada je zbog izbijanja pandemije nakratko uvedena zabrana izvoza osnovnih životnih namirnica.

Šajatović je za "Politiku" istakao da odlukom od 21. marta nema nikakvog ograničenja što se tiče količina i da je izvoz brašna sada slobodan, jer Srbija ima dosta zaliha i nema problema da zadovolji potrebe svog tržišta.

On je ocijenio da je oslobađanje izvoza bio dobar potez koji će popraviti likvidnost ovog sektora, koji je pretrpeo veliki gubitak, najviše zbog uvođenja prištinskih taksi i prekida isporuke brašna na kosovo, gdje je godišnje išlo oko 30.000 tona.

Dodao je da se na Kosovo brašno i dalje ne izvozi jer se nedavna odluka o dozvoli uvoza odnosi samo na sirovine, u ovom slučaju na pšenicu.

-Navodno, od 1. aprila će biti skinuta i zabrana za uvoz brašna jer su, očigledno, ušli u problem snabdijevanja. Da li će tako i biti, ne znam, ne bismo o tome spekulisali, rekao je Šajatović.

(Foto: Pixabay)
Facebook Twitter Print