Politika i društvo
Ministarstvo moli za razum i dostojanstven rad za vozače
26.3.2020 09:41 | Indikator.ba
- Molimo za razum i apelujemo da se, prije svega, vozačima, koji su jedini stub odbrane ekonomije u situaciji u kojoj se svi nalazimo, omogući dostojanstveno obavljanje izuzetno teškog posla u ovim okolnostima, saopšteno je danas iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

U saopštenju se dodaje da je ministar Vojin Mitrović obišao danas Granični prelaz Bosanska Gradiška i uvjerio se u katastrofalnu situaciju trenutnog stanja u drumskom teretnom prevozu.

- Usljed pojave širenja koronavirusa i obolijevanja od COVID-19, zemlje preduzimaju odgovarajuće jednostrane mjere kako bi se situacija što je moguće više stavila pod kontrolu. Te mjere su opravdane kada se njima postiže svrha zbog koje su i donijete. Međutim, na nivou Evropske unije i zapadnog Balkana preduzete su sve aktivnosti da se iz ovih mjera i ograničenja isključi međunarodni drumski prevoz robe kako bi se snabdijevanjem robom u ovakvo teškoj situaciji barem malo ublažili negativni efekti pandemije, saopštilo je ministarstvo.

Inicijativa "zelenih koridora" iz Komunikacije Evropske komisije od 23. marta, pored EU koridora, pozicionira i koridore u zemljama zapadnog Balkana koji trebaju biti uspostavljeni.

Uzimajući u obzir da su za međunarodni tranzitni prevoz robe preko Hrvatske, Odlukom Kriznog štaba Republike Hrvatske, određena tri međunarodna granična prelaza između dviju zemalja, i Savjet ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici potvrdio iste granične prelaze iz navede odluke Republike Hrvatske, a koji su u potpunosti kompatibilni sa dokumentom Evropske komisije.

Granični prelazi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske kojima se odvija tranzitni saobraćaj preko teritorije Bosne i Hercegovine su: Bijača – Nova Sela, Gradiška – Stara Gradiška, Šamac – Slavonski Šamac, Neum 1 – Klek i Neum 2 – Zaton Doli.

- Ono što u ovom trenutku izuzetno otežava odnose jesu konvoji koje organizuje policija Republike Hrvatske. Naime, teretna vozila koja su prešla granični prelaz i ušla u Republiku Hrvatsku policija skuplja u konvoje i provozi pod pratnjom do izlaza iz Republike Hrvatske. Trenutno su vozači iz Bosne i Hercegovine prisiljeni na izrazito duga čekanja. Na primjer, vozač koji je vozilom ušao preko GP Stara Gradiška 22. marta 2020. godine u 22 časa još čeka na formiranje i kretanje konvoja, što je odraz postojećeg izuzetno teškog stanja, navodi ministrstvo.

U Gradišci su kilometarske kolone i u koloni se čeka preko dva dana zbog otežanog ulaska u Republiku Hrvatsku. Vozači koji moraju poštovati izolaciju (boravak u kabini vozila) borave i po 48 časova u koloni čekajući samo da pređu teritoriju Republike Hrvatske. Formiranje konvoja predugo traje, a onda i kretanje istih.

- Potrebno je da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, da se preko GP Šamac omogući prelazak teretnih motornih vozila koja tranzitiraju preko Republike Hrvatske za sve zemlje, što sad nije slučaj, a poželjno bi bilo da se omogući još neki granični prelaz za tranzit teretnih motornih vozila. Apelujemo na sve institucije i organe u Republici Hrvatskoj da ukinu ovu lošu praksu, propišu jasno koridore za prolazak te da ne izlažu vozače ovako okrutnim uslovima gdje su mnogi prevoznici prinuđeni da prestanu obavljati prevoz ne svojom krivicom, navodi se u saopštenju.

Takođe, danas je Republički štab za vanredne situacije RS zatražio od Savjeta ministara BiH da se formira tim za pregovore sa Republikom Hrvatskom i Srbijom o odvijanju teretnog drumskog saobraćaja u kom bi učestvovali i predstavnici entiteta i Brčko distrikta. Zatražili su i da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Republiku Hrvatsku odvija bez formiranja konvoja, te da se tranzit teretnih motornih vozila kroz Hrvatsku omogući i preko graničnih prelaza Izačić i Šamac.
Facebook Twitter Print