Politika i društvo
Pašić: Banke će pomoći svima, definišemo uslove i uskoro kreće primjena
26.3.2020 13:34 | Indikator.ba
Predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka u FBiH Sanela Pašić kazala je da su banke u BiH više nego svjesne problema i udara na ekonomiju zbog koronavirusa.

- Banke žele i bit će partneri svima. Dat ćemo kreditne olakšice svim klijentima. Naš supervizor propisao je okvir i odluka o kreditnim olakšicama stupit će danas ili sutra na snagu, dodala je.

Napomenula je da je zadatak banaka u ovim danima da razmotre taj okvir i da definiraju precizno njegov sadržaj, da odgovore na pitanja kome se daje koja modifikacija, kako se daje, koji je proces i tako dalje.
- Proces je dosta kompliciran. Treba nam nekoliko dana da to definiramo – izjavila je Pašić.

Ona pojašnjava da su banke imale priliku vidjeti nacrt odluke Agencije za bankarstvo, te da banke definiraju korake, što će potrajati nekoliko dana.

Kada definiramo sve, počinjemo sa implementacijom.

Odgovarajući na upit medija, Pašić je kazala da će se banke kretati u okviru kojeg su dobili, a izostanak preciznog okvira je pitanje za Vladu FBiH i Agenciju za bankarstvo FBiH.

– Intencija ovog okvira jeste da se pomogne onima kojima je to potrebno, koji su ostali bez sredstava za plaćanje kredita. Mi ćemo specifične detalje razraditi u narednih nekoliko dana, pojasnila je Pašić.
Facebook Twitter Print