Politika i društvo
Trgovci na gubitku zbog odluke o neposrednoj kontroli cijena
26.3.2020 16:01 | Indikator.ba
Krizni štab privrednika FBiH uputio je molbu Vladi FBiH za revidiranjem odluke o neposrednoj kontroli cijena prema kojoj osnovne životne namirnice i higijenske potrepštinetrgovci ne smiju po cijeni većoj od one koju su imali 5. marta ove godine.

Naime, na ovu odluku prvobitno su upozoravali veletrgovci, budući već sada mnogi bh. privredni subjekti posluju na granici održivog poslovanja s trenutnim maloprodajnim cijenama, a usljed porasta cijena sirovina, repromaterijala, žitarica i transporta.
Pojedine kategorije ulaznih sirovina su zbog nastale situacije proglašenja pandemije coronavirusa i time posljedično otežanog poslovanja, postale veće od 20% do 50%, dok su cijena transporta veće i za 200% u odnosu na navedni period.
- Ove činjenice jednostavno je provjeriti na bazi raspoloživih podataka prodajnih cijena od tog datuma u odnosu na kretanje istih cijena u toku ili za isti period prošle godine uz istovremeno stavljanje u omjer sa trenutnim cijenama inputa u odnosu na cijene prošle godine, anvode iz privredne komore FBiH.

S tim u vezi, veliki broj privrednih subjekata obratio se Kriznom štabu privrednika FBiH navodeći da ukoliko potraje ovaj trend, mnogi će biti prisiljeni dodatno racionalizirati poslovanje, a određeni broj i u potpunosti obustaviti proizvodnju, čime bi se ugrozila opskrba stanovništva, prvenstveno prehrambenim proizvodima.

Privrednici pre3dlažu uvođenje drugačijeg modela ograničenja i kontrole cijena kroz određivanje maksimalno dozvoljenih marži.

Odluka o neposrednoj kontroli cijena uvedena je 16. marta.
Facebook Twitter Print