Kompanije i tržišta
Vlada RS oslobađa pogođene firme plaćanja poreznih obaveza
26.3.2020 17:13 | Indikator.ba
Vlada Republike Srpske je danas na sjednici u Banjaluci, donijela odluku o privremenoj odgodi plaćanja poreskih obaveza, kao mjeru za ublažavanje posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja virusa korona u Republici Srpskoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na konferenciji za novinare, nakon sjednice, da se odluka odnosi na privremenu odgodu plaćanja obaveza po osnovu poreza na dobit, kao i na sve naknade koje proizilaze iz završnog računa.

On je naveo da se rok za plaćanje ovih obaveza koji ističe 31.3.2020. godine, odgađa do 30.6.2020. godine.

- Obaveza po osnovu poreza na dohodak po godišnjoj poreskoj prijavi za porez na dohodak za 2019. godinu, koja dospijeva za plaćanje 31.03.2020. godine, privremeno se odgađa do 30.06.2020. godine, saopštio je premijer Višković i istakao da svi subjekti koji žele da ostvare ovu olakšicu treba da se obrate Poreskoj upravi, kako bi dobili odobrenje.

Premijer Višković rekao je da je Vlada danas donijela i odluku da na tri mjeseca, odnosno do 30.6.2020. godine, prolongira i plaćanje obaveza po osnovu rata kredita privrednih subjekata za april, maj i juni, prema Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske.

- Ovdje je riječ o direktnim plasmanima IRB-a do 2015. godine, ali i sredstvima koja su išla preko poslovnih banaka, pojasnio je premijer Višković, saopćeno je na sajtu Vlade RS.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je odlučeno i da 50 odsto naknada za lična primanja članova Vlade za mart budu uplaćena na račun Fonda solidarnosti Republike Srpske.

On je rekao da je preporuka Vlade i da se sve naknade za upravne i nadzorne odbore, kao i odbore za reviziju uplate u pomenuti fond i ponovio da je sve na dobrovoljnoj osnovi.

- Sredstva koja se ovako prikupe u Fond biće namijenjena isključivo za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni vanrednim mjerama ali i pojavom korona virusa, rekao je premijer Višković.

Kada je riječ o subjektima koji su pogođeni direktno odlukama Vlade, poput ugostitelja, trgovaca, malih preduzetnika i slično, premijer Višković je naglasio da je dogovor da poslodavci isplate radnicima neto platu, a da razlika do bruto plate bude na teret Vlade i budžeta.

- Za te radnike Vlada će uplatiti poreze i doprinose. U tom smislu ne želimo da narušimo funkcionisanje naših fondova, rekao je premijer Višković.

On je najavio mjere i za radnike iz nekih drugih pogođenih sektora nakon što se sumiraju podaci nadležnih organa i organizacija.

- Završetkom marta ili početkom aprila imaćemo jasnu situaciju kome i u kom obliku možemo pomoći u skladu sa mogućnostima budžeta, rekao je premijer Višković.

On je naglasio da se aktivno radi na uspostavi Fonda za pomoć privredi, koji bi trebalo da bude operativan već u maju.
- Tu ćemo obezbijediti određena sredstva putem međunarodnih kreditora. Aranžman sa MMF-om od 165 miliona evra privodimo kraju i očekujemo polovinom aprila ta sredstva operativnim za budžete entiteta, rekao je premijer Višković.

On je dodao da će se emisijom obveznica i zapisa Republike Srpske obezbijediti što više novca u pomenuti fond za privredu.
Facebook Twitter Print