Ekonomija
Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu najviše pogođene padom prihoda od turizma
26.3.2020 18:31 | Indikator.ba
Male zemlje na Balkanu i Južnom Kavkazu najviše su izložene očekivanom padu prihoda od turizma ove godine, jer pandemija coronavirusa (COVID-19) zaustavlja međunarodna i domaća putovanja.

U nekoliko zemalja u tim regijama turizam čini neke od najvećih udjela BDP-a na širem području srednje, istočne i jugoistočne Europe i Euroazije, temeljeno na globalnom istraživanju Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) objavljenom u 2018.

Turizam - uzimajući u obzir i direktne i indirektne učinke - u Gruziji je iznosio 31% BDP-a, a oko četvrtine u Albaniji (26,2%), Hrvatskoj (25%) i Crnoj Gori (23,7%).

U Turskoj, jednoj od najvećih ekonomija šire regije, WTTC je doprinos putničkog i turističkog sektora procijenio na 11,6%, iako je prema drugim procjenama veći čak i od 20%.

Agencija za ocjenjivanje Moody''s priopćila je 25. marta kako očekuje da će turska ekonomija biti najteže pogođena od svih ekonomija G20 od utjecaja koronavirusnog ekonomskog šoka, uz kumulativno smanjenje od 7% BDP-a u ovogodišnjem drugom i trećem tromjesečju.

- Šok će tokom ljeta vjerovatno znatno utjecati na turske turističke sektore, komentirala je rejting agencija, prenosi Intellinews.

Ekonomisti koji pokušavaju prognozirati budućnost priznaju da projekcije rasta za ovu godinu ovise o tome hoće li se mjere zatvaranja ukinuti dovoljno brzo da bi se u drugom tromjesečju moglo doći do normalne ekonomske aktivnosti ili će trenutna situacija potrajati mjesecima.

U zemljama gdje turizam čini velik udio u BDP-u, vlade su nastojale ciljati na industriju prilikom izrade poticajnih ekonomskih planova za pokušaj ublažavanja posljedica pandemije.

Na primjer, u Hrvatskoj paket poticaja vrijedan oko četiri milijarde eura odobren početkom ovog mjeseca uključuje mjere za podršku tvrtkama u turističkoj industriji, kao i onima namijenjenim ekonomiji u cjelini.
Facebook Twitter Print