Komentari i analize
Svjetska banka: BDP BiH u 2020. pašće na minus 1,9 posto
9.4.2020 16:06 | Indikator.ba
Svjetska banka je u najnovijim prognozama objavljenim danas prognozirala negativan ekonomski rast BiH od - 1,9 posto pod uticajem krize sa korona virusom.
To je značajna revizija u odnosu na projekciju prije slučaja sa virusom Covid-19 kada je previđen rast od 3,4 posto, izvještava Indikator.ba.

-Kriza koja je u toku naglašava potrebu ubrzanja provedbe reformi. Prevođenje rasta uz poboljšanja tržišta rada bit će važno za smanjenje siromaštva, navode u Svjetskoj banci.

Svjetska banka konstatuje u svojoj analizi da su bh. vlasti odgovorile na rješavanje izazova sa usporavanjem trgovine, usluga, transporta, proizvodnje i turizma. Kako se situacija bude poboljšavala i program implementacije socioekonomskih mjera bude ubrzao, ova međunarodna finansijska institucija očekuje povećanje investicija i umjereni rast izvoza.

Potrošnja će, prognozira banka, i dalje nastaviti pokretati rast, što će rezultirati snažnim rastom uvoza. Doznake će se smanjiti 2020. godine ali će se vjerojatno opet povećati i stabilizirati na 8 posto BDP-a u srednjem roku.

Banka podsjeća na mjere vlasti koje podrazumijevaju stvaranje dva fonda - fonda solidarnosti i garantnog fonda radi osiguranja potrebne likvidnosti i uvođenje kreditnih linija preko razvojne banke za podršku pogođenim tvrtkama.

Podrška međunarodnih finansijskih institucija bit će presudna jer Bosna i Hercegovina nema pristup međunarodnim tržištima.
Očekuje se da će se fiskalni deficit srednjoročno vratiti u pozitivan teritorij, na suficit, zbog očekivanog snažnog prikupljanja prihoda.

- Snažniji pritisak na program kapitalnih ulaganja nakon Covid-19 bit će potreban, a bolje ciljanje i veća pokrivenost programa socijalne pomoći trebat će ostati visoki prioritet za ekonomske programe vlasti. Planirana ulaganja u energetiku, infrastrukturu i turizam također će podržati otvaranje novih radnih mjesta u tim sektorima nakon krize, navodi banka u analizi.

Regija zapadnog Balkana, koja uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, prema Svjetskoj banci, suočit će se s ekonomskim padom od 1,1% u 2020. godini. Rast u regiji predviđa se od 4,4% u 2021. godini, a u Bosni i Hercegovini 3,4 posto.

Svjetska banka očekuje da će se BDP Srbije smanjiti za 0,5 odsto,a dok se za hrvatsku ekonomiju očekuje pad od 6,2 posto.
Facebook Twitter Print