Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Nova fabrika gradačačkog TMD-a
20.4.2020 05:01 | Indikator.ba
TMD Group iz Gradačca, koji proizvodi djelove za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, u februaru je počeo izgradnju nove fabrike dijelova za električne automobile čija bi proizvodnja, uz zapošljavanje 100 novih radnika, trebalo da počne u ljeto iduće godine. Prve isporuke biće adresirane na japanskog Mitsubishija. Time je napravljen novi iskorak u realizaciji ambicioznog razvojnog plana kompanije koja je i u susjednoj Hrvatskoj pokrenula nove investicije. Poslovni portal Indikator.ba opredijelio se da početak izgradnje fabrike izabere za najbolji poslovni potez u februaru 2020. godine.

Na februarskoj listi najboljih poteza osim ovog našli su se još farmaceutska industrija Bosnalijek (u kojoj je AS Holding tokom tog mjeseca postao drugi najveći dioničar) jer je stvorila uslove za veliki iskorak na njemačko tržište i - HIFA Group nakon što je osnovala novu kompaniju iz oblasti avio saobraćaja: te Stanic Group čiji s je vlasnik obznanio namjeru o otvaranju tvornice sokova u SAD-u.

Za najbolji poslovni potez u regiji u februaru analitičari ovog portala izabrali su najavljeno zaključivanje sporazuma o ulasku češkog EPH Holdinga u vlasničku strukturu Slovenskih željeznica za teretni prevoz sa oko 80 miliona euro i širenje na susjedna tržišta prije svega Hrvatsku i Srbiju.

Worldline jer u februaru odlučio preuzeti francuskog partnera Ingenico za 7,8 milijardi euro i time stvoriti evropsku centralu za plaćanje i četvrtog najvećeg igrača u trgovačkim terminalima i uslugama. Ovaj ugovor obilježava kontinuiranu konsolidaciju u platnom prometu, spajajući svjetsku pamet u digitalnom plaćanju s tradicionalnim snagama Ingenica u trgovačkim terminalima i uslugama, što Indikator.ba smatra najboljim poslovnim potezom u Evropi tokom februara ove godine.

U konkurenciji za najbolji poslovni potez tokom februara u ostatku svijeta našlo se nekoliko veoma atraktivnih poslovnih namjera i preuzimanja čime su globalni vlasnici kapitala demonstrirali odlučnost da na početku godine ojačaju bazu svog poslovanja. U tom smislu Indikator.ba odlučio se da na prvo mjesto rangira Intercontinental Exchange (ICE), vlasnika Njujorške berze odnosno njegovu želju da preuzme eBay. Akvizicija bi premašila 30 milijardi USD i predstavljala bi znatan odmak od ICE-ove usredotočenosti na finansijska tržišta.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print