Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Konkurs za prijem 100.000 radnika
4.5.2020 04:56 | Indikator.ba
Desetina bosanskohercegovačkih kompanija tokom marta prekinivši redovnu proizvodnju preorijentisala se na izradu zaštitnih maski i time značajno doprinijela povećanju zaštite stanovništva od korona virusa.

Portal Indikator.ba to smatra najboljim poslovnim potezom u trećem mjesecu ove godine u kojoj, bez obzira na razmjere pandemije virusa COVID 19, nastavlja sa izborom i isticanjem najboljih poslovnih odluka u BiH, regiji Evropi i ostatku svijeta.

Najbolji poslovni potez u regiji u martu je uspješno pregovaranje riječkog brodogradilišta "3.maj" da za australijsku Scenic grupu izgradi pet polarnih kruzera vrijednih 860 miliona euro. Liveni čelik za brodove proizvest će makedonska željezara što ovoj investiciji daje i regionalni karakter.

Evropska komisija se u martu opredijelila za donošenje zakona o održivosti proizvoda kojim se želi osigurati da proizvodi na jedinstvenom tržištu dulje traju, lakše se mogu ponovo koristiti, popraviti, reciklirati. Ovo je dio akcionog plana kružnog gospodarstva kao dio nove evropske strategije. Novim zakonom će biti ograničena jednokratna upotreba proizvoda, prerano zastarjevanje uklonjeno a uništavanje neprodatih trajnih proizvoda zabranjeno. bi trebalo da podstakne veće korištenje recikliranih umjesto primarnih sirovina.

Portal Indikator.ba smatra ovo najboljim poslovnim potezom u Evropi tokom marta 2020.godine.

Najspektakularniji potez u svijetu u istom mjesecu napravila je američka kompanija Amazon objavljujući plan prema kojem će zaposliti 100.000 radnika za rad u skladištima i na dostavi na što je ponukana rastom prodaje tokom pandemije virusa u SAD. Ovo je najveći konkurs za prijem novih radnika ikad objavljen. Amazon je pozvao da se na konkurs jave oni koji su zbog novonastale epidemiološke situacije ostali bez posla, a bili su zaposleni u restoranima, turizmu i zabavnoj industriji.

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print