Kompanije i tržišta
Eastern Mining seli u Vareš, otvorenje rudnika 2022. godine
11.5.2020 05:09 | Indikator.ba
Tvrtka Eastern Mining, koja će u dvije godine otvoriti rudnik olova, cinka i barita, do kraja ove godine u potpunosti će se preseliti u Vareš. Prema riječima direktora kompanije Miloša Miše Bošnjakovića, Eastern Mining je registriran u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

- Međutim, u međuvremenu smo registrirali podružnicu u Varešu. Cilj nam je bio da porez koji plaćamo za naše radnike završava u Zeničko-dobojskom kantonu, odnosno u općini Vareš. Sa sigurnošću mogu reći da će tokom 2020. godine sve naše poslovanje biti prebačeno u Vareš jer ovo je vareški projekt i mislim da treba stajati naziv – kompanija Eastern Mining sa sjedištem u Varešu, rekao je direktor Bošnjaković.

Ističe kako kompanija Eastern Mining intenzivno radi na dobivanju svih dozvola za otvaranje rudnika u kojem se, osim navedenih metala, prema istraživanjima, nalaze znatne količine zlata i srebra.

Preduvjet za to su istražne radnje na koncesijskom području. Koliko je projekt ozbiljan, pokazuje podatak kako su trenutno u fazi dobivanja dodatnih dozvola na proširenju koncesijskog područja. Iz navedene tvrtke više puta su ponovili kako je, ako se sve stvari budu odvijale ovim tempom, otvaranje rudnika planirano 2022. godine.

Prema informacijama iz ove tvrtke, sam rudnik trebao bi zapošljavati više od 300 radnika, dok će broj onih koji će njegovim otvaranjem indirektno dobiti posao biti znatno veći.

Kompanija Adriatic Metals, u sklopu koje djeluje i tvrtka Eastern Mining, procijenila je neto vrijednost metala u Varešu na 916 miliona dolara.

Najavljuje se kako će eksploatacija trajati 15-ak godina, od 2022. do 2037. To znači da će čista zarada u prosjeku iznositi stotinjak miliona KM godišnje.

Koncesijska naknada značajno će pridonijeti infrastrukturi Zeničko-dobojskog kantona i Vareša.
Facebook Twitter Print