Politika i društvo
Kako spasiti turističke agencije, ali i da građanima ne propadne novac
20.5.2020 05:39 | Indikator.ba
Kako sačuvati poslovanje turističkih agencija, ali i da građani ne dođu u situaciju da im propadne novac koji su uplatili.

Ovo je pitanje koje okupira turističke radnike, a posebno vlasnike turističkih agencija.

Na sastanku predstavnika turističkih agencija u Republici Srpskoj poručeno je građanima da se ne brinu i da će iskoristiti svoja putovanja jer postoje odgovarajuće zakonske uredbe da im se, ukoliko se putovanje ne iskoristi do 2021. godine, vrati novac.

- Nama kao agencijama biće dostavljeni zamjenski vaučeri iz okolnih zemalja, da građani ne idu u te zemlje i da se ne izlažu dodatnim troškovima - rekao je novinarima Velibor Babić iz Asocijacije turističkih agencija Republike Srpske, uoči sastanka predstavnika turističkih agencija u vezi sa primjenom zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ponudi zamjenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usljed pandemije izazvane virusom korona.

Babić je naglasio da je ukupna vrijednost uplaćenih putovanja na tržištu Srpske i Srbije, s čijim agencijama sarađuju ovdašnje turističke agencije, oko 180 miliona eura.

Zoran Preradović iz Agencije "Unis turs" rekao je da važna pomoć Vlade Republike Srpske i Privredne komore Srpske da turističke agencije ne bankrotiraju, a da građani dobiju mogućnost zamjene putovanja ili da im novac bude vraćen, prenio je RTRS.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić je kazao da bi previše zahtjeva građana da im turističke agencije u ovom periodu vrate novac bio veliki udar na te privredne subjekte jer oni ne mogu obezbijediti ta sredstva koja su već proslijeđena u inostranstvo, partnerskim agencijama iz okruženja ili različitim turističkim kapacitetima i hotelima.

On je precizirao da su na tom planu Vladi Srpske predložili evropsku praksu da se građanima izdaju određeni kompenzacioni vaučeri gdje bi se turističke agencije obavezale da će svim građanima ponuditi zamjenska putovanja koja će se realizovati tokom ove godine, kada se stvore uslovi, ili tokom naredne.

U Federaciji BiH turističke agencije apeluju da bi rješenje problema vaučera moglo u određenoj mjeri popraviti stanje turističkih radnika.

- Dosta agencija je naplatilo svoje aranžmane, proslijedile su novac hotelima da bi čuvale te rezervacije. Trenutno je vrlo bitno da se uvedu vaučeri i da se zaštite agencije, jer ukoliko krenu potraživanja od ljudi, to će biti jako teško, kazao je za O kanal Edin Ogrešević, vlasnik turističke agencije.

Naša zemlja u velikoj mjeri ovisi od turizma, jer se na ovu granu nadovezuje preko 50 drugih grana industrije. Turistički djelatnici čekaju odgovore i pomoć kako ova grana ne bi doživjela totalni kolaps.
Facebook Twitter Print