Politika i društvo
Budžetski bogata Općina Prozor-Rama isplaćuje 800 KM po zaposlenom
20.5.2020 06:10 | Indikator.ba
Općina Prozor-Rama koja je u 2020. godinu ušla sa drugim najvećim budžetom u Hercegovini vrijednim 32 miliona KM, donijela je niz mjera kao potporu privredi za ublažavanje posljedica koronavirusa, a između ostalog bit će isplaćeno 800 KM po zaposlenom.

Općinsko vijeće je na prijedlog načelnika općine Joze Ivančevića usvojilo da se isplsti jednokratna pomoć u visini od 800 KM po zadržanom radniku u granama privrede u kojima je bio zabranjen ili značajno otežan rad.
- Taj novac mora završiti kod radnika a ne kod poslodavaca, poslodavc i mogu i trebaju svoja prava tražiti na razini Federacije i Županije, kazao je Ivančević u prijedlogu odluke, izvijestio je Ramski vijesnik.

Takođe, utvrđene su i druge pogodnosti kao što su ukidanje komunalne naknade za razdoblje u kojem je bio zabranjen rad, ukidanje zakupnina za općinski prostor, plaćanje dezinfekcije poslovnih prostora i radnji, plaćanje sanitarnih knjižica, odgađanje izvršnih postupaka, odgađanje plaćanja postojećih obaveza prema općini i slično.

-Nastaviti ćemo u što većoj mjeri izvoditi infrastrukturne radove uz nastojanje da to rade lokalni ljudi i firme. Povećati ćemo i sredstva za poljioprivredu, kazao je načelnik Ivančević.

Općina Prozor-Rama ima visok budžet prvenstveno zahvaljujući visokim naknadama od hidropotencijala koji postoje na njenom području.
Facebook Twitter Print