Tržište kapitala
Kajmanski regulator poništio registraciju Balkan Investment oportunity Fund-a
20.5.2020 10:07 | Indikator.ba
Piše: B. SIMIĆ

Tržišni regulator Kajmanskih otoka poništio je registraciju investicijskog fonda Balkan Investment oportunity Fund, koji je aktivan na tržištima kapitala u Bosni i Hercegovini, izvještava Indikator.ba.

U dopisu Komisiji za hartije od vrijednosti Republike Srpske, regulator navodi da je poništio registraciju uzajmnog fonda u skladu sa Zakonom o uzajamnim fondovima (revizija 2020.) ove jurisdikcije.

Tijelo je obrazložilo odluku uvjerenjem da Fond ne izmiruje ili vjerovatno neće biti u mogućnosti izmirivati ​​svoje obaveze u trenutku njihovog dospjeća. Također, navodi se da je Balkan Investment oportunity Fund kršio Zakon o uzajamnim fondovima i smjernice za borbu protiv sprečavanja novca i finansiranja terorizma, a upravljanje Fondom nije vođeno na prikladan i oprezan način.

U svom dopisu Komisiji za hartije od vrijednosti RS kajmanski tržišni regulator poziva se na obavijest o upozorenju koju je izdao još 23. avgusta 2017. i "naše brojne komunikacije u vezi s neusklađenosti fonda sa Zakonom o uzajamnim fondovima (revizija 2020.).

Fond je kršio zakon nepripremanjem i nedostavljanjem revidiranih računa regulatoru za godine završene 31. decembra 2009. do 31. decembra 2018. godine.

Povrh toga, Fond je u suprotnosti s pravilima koji tretiraju borbu protiv pranja novca (revizija 2020.).

Zbog svega toga regulator je preduzeo pomenutu mjeru poništenja registracije, a odluka nadležnih tijela stupila je na snagu 21. aprila 2020. godine.

Balkan Investment oportunity Fund jako je prisutan na tržištu kapitala u Bosni i Hercegovini i vlasnik je dionica u više društava, često poslujući putem srbničkog računa.

Balkan Investment oportunity Fund, između ostalog, drugi je najveći dioničar Herbos fonda, u kojem ima udio 15,6 posto, u CroBiH fondu posjeduje 5,46 posto dionica, u Energopetrolu 0,15 posto, itd.
Facebook Twitter Print