Tržište kapitala
EBRD pokreće istraživački program za podršku MSP-ima listiranim na berzama
20.5.2020 12:57 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) priopćila je u srijedu da pokreće dvogodišnji equity istraživački program za potporu malim i srednjim preduzećima (MSP-a) koja su kotirana na berzama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Sloveniji.

Istraživački program finansira TaiwanBusiness-EBRD Fond za tehničku suradnju, a provodit će ga WOOD & Company, investicijska banka specijalizirana za tržišta u nastajanju, navodi EBRD u saopćenju.

Tvrtke sudionice programa su: bugarski Gradus, Monbat, Sirma Group Holding, Sopharma; hrvatski AD PLASTIK, Arena Hospitality Group, Ilirija Resort i Zagrebačka berza; sjevernomakedonski Alkaloid, Komercijalna banka i NLB Banka; rumunski BittNet, Conpet, Patria banka i Teraplast, kao i srpski Fintel Energija i slovenački Pozavarovalnica Sava RE.

Cilj programa podrške je izrada besplatnih, javno dostupnih, visokokvalitetnih istraživačkih izvještaja kako bi se prevladale barijere informacija koje smanjuju likvidnost tržišta, napomenuo je EBRD dodajući da će izvještaji biti besplatno dostupni na novootvorenom istraživačkom centru za MSP.

- Nedostatak informacija o tvrtkama često je glavna prepreka donošenju investicijskih odluka i otkrivanju potencijala regije, navjela je Ivana Gazić, predsjednica uprave Zagrebačke berze (ZSE).

Pokrivenost istraživanjima usredotočit će mnoge vrijedne MSP i učiniti ih vidljivim investitorima, stvarajući tako značajne mogućnosti u njihovom pristupu finansijama, rekao je Siniša Krneta, izvršni direktor Beogradske berze.
Facebook Twitter Print