Komentari i analize
Zašto je ArcelorMittal poslao 1.000 radnika na privremeno čekanje
21.5.2020 05:51 | Indikator.ba
Privremena obustava proizvodnje ArcelorMittal Zenica, kao i u pogonu u Prijedoru, izazvala je kontroverze.

Dok iz kompanije tvrde da je pala potražnja na tržištu i da su prethodno iscrpili sve mjere štednje koje su mogli, Sindikat kompanije smatra da nije pala potražnja te da je simptomatično što se oko 1.000 radnika šalje na privremeno čekanje u vrijeme kada se pokreće ekonomija sa popuštanjem zdravstvenih mjera.

Sindikat vjeruje da iza poteza Uprave kompanije stoji prozirna namjera, odnosno federalni korona zakon, i da ArcelorMittal želi da ispuni uvjete kako bi dobio subvencije.

No, da bi se razumjele odluke vodstva kompanije možda jednim dijelom mogu pomoći i informacije o općenitom stanju u čeličnom gigantu koji posluje na raznim stranama svijeta.

Belgijsko-indijska čelična grupacija sa sjedištem u Luksemburgu je prezadužena, a jedna od mjera koju je objavila prije desetak dana jeste da planira prikupiti oko 1,8 milijardi eura izdavanjem novih dionica i konvertibilnih obveznica.
Cilj je smanjenje neto finansijskog duga na oko 7 milijardi, rekao je izvršni direktor Lakshmi Mittal.

Bonitetna agencija Moodys smanjila je kreditnu sposobnost grupe na takozvani nivo "smeća", što znači nivo špekulativnih ulaganja. Agencija Fitch takođe je prije nešto više od mjesec dana poduzela isti korak.

Tvrtka je u prvom kvartalu pretrpjela gubitak od 1,1 milijarde dolara, nakon što je prošle godine imala dobit od 414 miliona dolara. Prilagođen za period od januara do marta, minus je iznosio 600 miliona dolara. Operativni prihod (EBITDA) smanjen je sa 1,6 milijardi na 967 miliona dolara.

U drugom kvartalu, grupa očekuje daljnje pogoršanje operativne zarade na 400 do 600 miliona dolara.

No, CFO Aditya Mittal bio je razmjerno optimističan nakon što su vlade širom svijeta pokrenule prve mjere ublažavanja. Potražnja u Kini koja se oporavlja, u kombinaciji s ublažavanjem u Europi i SAD-u, kao i pokretanjem automobilske proizvodnje "dobar je početak", rekao je u konferencijskom pozivu prilikom objave rezultata.

Prema rečenom, za grupaciju je drugi kvartal još uvijek problematičan te su procjene da bi nakon njega moglo doći do poboljšanja prilika.

S obzirom na to, očigledno da je grupacija spremna "žrtvovati" drugi kvartal u BiH jer će kroz smanjenje troškova manje izgubiti kako bi onda mogla uskočiti u voz vjerovatnog oporavka koji bi nakon toga mogao uslijediti.

ArcelorMittal je inače vodeći bh. izvoznik sa 449,4 miliona KM ostvarenog izvoza u 2018. godini.

Privremena obustava rada novi je udarac za bh ekonomiju, te će obustava proizvodnje imati odraza na parametre proizvodnje i izvoza u drugom kvartalu ove godine.
Facebook Twitter Print