Politika i društvo
I danas bez odluke o MMF-ovih 330 miliona eura
21.5.2020 13:20 | Indikator.ba
Ni na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije donesena potrebna odluka o raspodjeli sredstava od MMF-a 641 milion KM koji su prije skoro mjesec uplaćena na račun Centralne banke BiH.

Iako su nakon jučerašnjih sastanaka glavni akteri predsjednici SDA, HDZ BiH i SNSD-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik istakli da je potreban dogovor u Vijeću ministara kako bi se sredstva rasporedila, danas od predsjedavajućeg Vijeća ministara potpuno suprotna izjava.

- Vijeće ministara nema potrebu da razmatra raspodjelu sredstava MMF-a i Vijeće ministara završilo je sve što je bilo potrebno u vezi s tim, kazao je Tegeltija.

No, Tegeltiju demantuje Odluka koju je potpisao 23. aprila i koja je objavljena u Službenom listu broj 26/20.

U članu 2. Odluke navodi se da će sredstva od MMF-a biti povučena na osnovu Promisorne note posebnom odlukom Vijeća ministara BiH shodno potpisanom Pismu namjere.

Upravo se oko te posebne odluke lome politička koplja koja su dovela do potpune blokade u koju Čović i Dodik pokušavaju uvući i Centralnu banku BiH.
U Centralnu banku BiH jeste upućena Promisorna nota, ali ne i posebna odluka koja treba pratiti Pismo namjere prema MMF-u, izvijestila je Patria.
Facebook Twitter Print