Tržište kapitala
Nužna poboljšanja na tržištima duga, u FBiH visoke naknade
21.5.2020 14:44 | Indikator.ba
Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u četvrtak novi izvještaj na osnovu kojeg poziva na značajne reforme dužničkih tržišta kapitala u osam zemalja središnje i jugoistočne Europe.

Izvještaj ispituje tržišta u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji i Slovačkoj Republici putem standardiziranih modela koji ocjenjuju efektivnost i efikasnost izdavanja obveznica, navodi se u izjavi EBRD-a.

Među istraživanim tržištima, Rumunija je na prvom mjestu po efektivnosti, Federacija BiH na 5. a Republika Srpska na 6. mjestu (podaci za entitete su prikazani odvojeno).
Bugarska je najbolja u pogledu efikasnosti izdavanja, Republika Srpska je na 3. mjestu, a Federacija BiH na 5. poziciji među devet zemalja.

Izvještaj daje nekoliko prijedloga za poboljšanje lokalnog tržišta duga, uključujući uvođenje ograničenja skalabilnih naknada, porezne olakšice za ulaganje u dužničke vrijednosne papire i predloške prospekta koji se mogu koristiti kao referentni pokazatelji.

Izvještaj također preporučuje ograničavanje upotrebe skupih trgovačkih sistema i poziva urede za upravljanje dugom države ili centralne banke da razmotre pružanje veće dosljednosti i obaviještavanju tržišta kako bi se omogućilo veće sudjelovanje maloprodajnih ulagača.

Istraživanje je pokazalo da su naknade za transakcije pokazale velike razlike između ispitivanih tržišta. Naknade se obično temelje na vrijednosti transakcije, a ne na fiksnoj naknadi. U Federaciji Bosne i Hercegovine i u Crnioj Gori naplaćuju se naknade koje su više od 20 puta veće nego u najisplativijem tržištu, Srbiji.

Na većini tržišta naknade za namirenje skrbnika obično su niske i temelje se na fiksnoj skali naknada, s izuzetkom Republike Srpske i Crne Gore, gdje su obično tarife umanjene.

Naknade za čuvanje kretale su se u rasponu između 7.600 eura (Rumunija) i 81.000 eura godišnje (Federacija Bosne i Hercegovine). Naknade za skrbništvo bile su 7.500 € u Hrvatskoj i Rumuniji, ali čak 68.750 eura u Federaciji BiH.

Britanska konsultantska tvrtka InvestorConnected napisala je izvještaj na temelju podataka za 2018. godinu.


Poredak po efektivnosti
Rang
1 Rumunjska
2 Bugarska
3 Srbija
4 Sjeverna Makedonija
5 Bosna i Hercegovina
(Federacija Bosne i Hercegovine)
6 Bosna i Hercegovina
(Republika Srpska)
7 Hrvatska
8 Slovačka Republika
9 Crna Gora
Facebook Twitter Print