Kompanije i tržišta
Propadaju veliki planovi za dolazak turista iz Zaljeva: Stižu otkazi letova za BiH
22.5.2020 05:27 | Indikator.ba
Iako je imao velike planove za dovođenje desetina hiljada turista u Bosnu i Hercegovinu ovog ljeta, saudijski niskotarifni prijevoznik Flynas morao je zbog aktuelne krize revidirati planove.

Aviokompanija je obustavila planove za pokretanje nove usluge između Qassima i Sarajeva ove ljetne sezone.
Letovi su trebali početi 25. maja i odvijati se tri puta sedmično avionom Airbus 320 s kapacitetom za smještaj 164 putnika, ali su otkazani. Takođe, aviokompanija neće nastaviti sezonske operacije između glavnog grada Džede i glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ipak, saudijski prijevoznik neće prekinuti u potpnosti veze sa Bosnom i Hercegovinom budući da planira ponovno pokrenuti letove između Rijada i Sarajeva od 15. juna.

I neki drugi prijevoznici iz Zaljeva izmijenili su planirane operacije za Sarajevo tokom ljetne sezone 2020. zbog pandemije. Kuwait Airways otkazao je pokretanje nove usluge za glavni grad Bosne i Hercegovine, dok je Qatar Airways obustavio letove iz Dohe za Sarajevo do početka zimske sezone 2020/2021, 25. oktobra.

Ipak, domaći avioprijevoznik FlyBosnia najavio je da će se uspostavljanjem komercijalnih letova od jula dovoditi turiste iz zaljevskih zemalja do Bosne i Hercegovine. Prijevoznik će ovog će ljeta upravljati flotom dva aviona Airbus A319 i održavati operacije od Sarajeva do Rijada, Jeddaha, Kuvajta i Bahreina, dok također radi na pokretanju usluge iz Dubaija.

- Ovog ćemo ljeta obaviti 200 letova. Moramo vratiti turiste u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je nedavno direktor FlyBosnia Tarik Bilalbegović, dodajući da će godina biti teška, ali da nije sve izgubljeno.
Facebook Twitter Print