Politika i društvo
Novalić: Federacija BiH može i bez MMF-a premostiti tri do četiri mjeseca
22.5.2020 06:21 | Indikator.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je za Federalnu televiziju da Federacija BiH još može i bez sredstava MMF-a.

- Vrlo malo nam otežava situaciju blokada raspodjele novca od MMF-a, jer je Federacija i dalje vrlo likvidna, kazao je Novalić.

Objasnio je da je i federacija BiH ušla u godinu sa 77 miliona suficita, prvi put poslije rata. S druge strane rigidno je skinula stavke koje je prenijela u stabilizacijski fond, oko 300 miliona.
- Stoga mi bez problema i bez MMF-a možemo premostiti još 3-4 mjeseca, a da penzije, boračka i socijalna davanja budu isplaćeni tačno na vrijeme, istakao je Novalić.

On je kazao da je fiskalna pozicija stabilna uprkos padu prihoda.

- U aprilu smo imali najveći nedostatak prihoda - 86 miliona KM, to je ono što ide u Penzioni fond i u zdravstvo. Do 20. maja to je 42, što znači da je 60. I kad mi još uplatimo onaj svoj korona-dio, znači da smo korona-zakonom probudili optimizam. Ljudi plaćaju više obaveza, tako da ćemo imati 15 posto depresiju prihoda. To nam garantira da će Penzioni fond, boračka i civilna davanja ostati sasvim sigurno stabilna i završavat ćemo sve te obaveze, dodao je Novalić.

On je kazao da se već sada osjećaju efekti donesenog "korona" zakona.

- Kad smo počeli da popuštamo mjere protiv pandemije, ekonomija je počela da se budi. Vidimo na prihodima, a ponovo raste i broj uposlenih, naglasio je Novalić.

Od 16. marta do 5. maja, iznio je podatak Novalić, zaposlenost je u FBiH pala za 24.500 hiljade, da bi od 5. do 15. maja do danas narasla za novih 1.150.
Facebook Twitter Print