Ekonomija
EIB ulaže ulaže milijardu eura u europsku industriju baterija
22.5.2020 06:48 | Indikator.ba
Europska investicijska banka potvrdila je na sastanku Europskog saveza za akumulatore ove sedmice da očekuje da će podrška za projekte povezane s baterijama povećati na više od milijarde eura finansiranja 2020. godine.

Na sastanku potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell potvrdio je opredjeljenje Banke za podršku snažnoj, neovisnoj europskoj industriji baterija.

Banka kaže kako očekuje povećanje potpore projektima povezanim s baterijama na više od milijardu eura finansiranja u 2020. godini.

Proizvodni kapacitet EIB-ovih litij-ionskih baterijskih ćelija - kako onih koji su već odobreni ili potpisani, tako i onih koji se procjenjuju iznosi 51 GWh. To se uspoređuje s trenutnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od 49 GWh u EU (SAD: 49 GWh; Kina: 447 GWh). Osim toga, EIB finansira razvoj novih materijala, poboljšane sisteme upravljanja baterijama i recikliranje baterija.

- Kriza Covid-19 naglasila je ranjivost Europe na prekide u opskrbi kritičnim materijalima i tehnologijama. Kako se tranzicija zelene energije ubrzava, stvaranje europske industrije akumulatora od vitalnog je značaja za zaštitu konkurentnog položaja Europe u svjetskoj ekonomiji, rekao je Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a za energetiku.

Za najnovije baterije vidi se da su u središtu zelene tranzicije Europe i već doprinose dekarbonizaciji ekonomije EU. Oni drže ključna rješenja za tehnologije s niskim udjelom ugljika, kao što su električna vozila.

Kompletna industrija baterija u EU zapošljava više od 30.000 ljudi u 14 zemalja. Daljnji razvoj neovisnog europskog akumulacijskog ekosistema omogućio bi Uniji važnu ulogu na tržištu za koje se predviđa da će do 2025. narasti na 250 milijardi eura godišnje. Osim toga, siguran lokalni kapacitet baterija povećao bi europsku automobilsku industriju i zaštitio hiljade radnih mjesta.

Međutim, skladištenje energije u Europi - još u ranim fazama svog razvoja - suočava se s izazovima u proizvodnji, otpremi i istraživanju i razvoju zbog ekonomskog pada izazavnog pandemijom coronavirusa.

Kritične komponente akumulatora proizvode se u Kini od domaćih ili međunarodnih proizvođača, a proizvođači automobila u Europi trpe ozbiljne poremećaje u svom lancu opskrbe.

Kao posljedica toga, europski proizvođači automobila morali su smanjiti proizvodnju već prije nego što je kriza COVID-19 pogodila Europu jer im je nedostajalo zaliha baterijskih ćelija.
Facebook Twitter Print