Kompanije i tržišta
"Prirodno bilje" iz Banje Luke prvi bh. izvoznik organske industrijske konoplje
22.5.2020 08:58 | Indikator.ba
Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, BiH proizvođači ljekovitog i aromatičnog bilja obezbjeđuju stabilno snabdijevanje repromaterijalom domaćoj farmaceutskoj industriji.

- Upravo smo dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počnemo uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju, kaže Nedeljko Kusturić, vlasnik Prirodnog bilja (d.o.o.) iz Banja Luke.

- Ovo je odlična vijest jer smo već našli kupca za naš proizvod iz Njemačke, tačnije iz Frankfurta. Industrijska konoplja je nova kultura za nas, i za BiH uopšte, tako da sam jako uzbuđen što se sve ovo dešava. naglašava Nedeljko.

Prirodno bilje je osnovano 1996., i od tada se neprekidno razvija.
Na 80 hektara zemljišta oni trenutno proizvode više od 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, uglavnom kamilicu, mentu, bosiljak, neven i matičnjak.

Od 150 tona sušenog bilja, 80 odsto Prirodno bilje prodaje domaćim farmaceutskim firmama. Dodatnih deset odsto prodaje farmaceutskim firmama u inostranstvu, a preostalih deset koristi za proizvodnju biljnih čajeva koje izvozi u Italiju, ali ih također prodaje i u BiH.

Sa dodatnih šest stalno uposlenih radnika, tri žene i tri muškarca, svi mlađi od 35, i mnogobrojnim sezonskim radnicima, Nedeljko se nada da će nastaviti povećavati broj farmera sa kojima sarađuje. On želi da prvi projekat plantažne proizvodnje industrijske konoplje bude uvod u organizovanu proizvodnju ove kulture u Bosni i Hercegovini i da se proizvodnja i izvoz industrijske konoplje značajno povećaju u budućnosti.
Facebook Twitter Print