Kompanije i tržišta
Pali prihodi Petrola, planovi za ovu godinu pesimistični
22.5.2020 10:40 | Indikator.ba
U prvom tromjesečju ove godine Grupa Petrol ostvarila je 916,1 miliona eura prihoda od prodaje, što je 15% manje nego u istom razdoblju prošle godine.
Pad prihoda uglavnom je posljedica jeftinije nafte i slabije prodaje. Neto profit se u međuvremenu povećao za 20 posto, na 21,8 miliona eura, navodi se u izvještaju o poslovanju Petrola u prva tri mjeseca, koji je Nadzornom odboru predstavljen u četvrtak.

Grupa je prodala 742.900 tona naftnih derivata, što je 18 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Zbog mjera koje su poduzele pojedine zemlje za suzbijanje epidemije na svim tržištima na kojima djeluje, grupacija Petrol suočena je sa padom prodaje i naftnih derivata i robe. Već krajem marta Petrol je zabilježio značajan pad prodaje, a negativni trendovi nastavili su se u aprilu, kada je Grupa zabilježila pad prodaje na malo od 46%.

Bruto prilagođena dobit u prva tri mjeseca iznosila je 105,3 miliona eura i bila je na nivou od prije godinu dana. Dobit iz poslovanja porasla je za 34%, na 28,4 miliona eura, dok je bruto operativni profit (EBITDA) porastao za 26%, na 46,5 miliona eura.

Prema Petrolu, poslovanje na svim tržištima na kojima grupa djeluje odvijalo se prema planu u januaru i februaru, a u martu je, uz pandemiju novog koronavirusa, poslovna situacija postala vrlo napeta. Tvrtke u grupi Petrol provode odgovarajuće mjere za suzbijanje širenja virusa i osiguravaju neprekidnu opskrbu energijom.

Zbog pandemije koronavirusa i nastale ekonomske krize, Petrol ove godine neće moći provesti svoj poslovni plan. Zbog nesigurnosti daljnjeg razvoja, tvrtka je pripremila različite poslovne scenarije u pogledu daljnjeg ublažavanja mjera i restrikcija.

Petrol, koji će se ove godine usredotočiti na optimizaciju troškova i pojednostavljenje operacija, predviđa da će prodaja naftnih derivata iznositi samo između 83 i 86 posto onih ostvarenih 2019. ove godine, a očekuje se da će EBITDA biti niži nešto manje od petine.

Petrol je za ovu godinu ograničio ulaganja na najnužnija a o ostalom će se odlučiti prema razvoju pandemije i njenom utjecaju na poslovanje.

Krajem marta 2020. Grupa Petrol je upravljala sa 509 benzinskih stanica, od čega 318 u Sloveniji, 109 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 15 u Srbiji, 15 u Crnoj Gori i 10 na Kosovu.

Krajem marta 2020. godine Grupa Petrol imala je 5.288 zaposlenika, od čega je 35% bilo u podružnicama tvrtke izvan Slovenije.
Facebook Twitter Print