Ekonomija
SBF: Domaći lijekovi trebaju imati prednost u javnim nabavkama
22.5.2020 13:25 | Indikator.ba
Moguće rješenje za jačanje domaće farmaceutske industrije je uvođenje preferencijalnog statusa u procesima javnih nabavki, kazali su panelisti treće online sesije koju su održali organizatori Sarajevo Business Foruma (SBF) s ciljem održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima.

Učesnici su bili Nedim Uzunović, generalni direktor kompanije Bosnalijek d.d. i Sanjin Kotlica, direktor kompanije Pharmamed d.o.o., a panel je moderirao Nedžad Gušić, rukovodilac Odjela za finansijski menadžment i savjetovanje pri Sektoru za poslovanje sa pravnim licima Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Tokom panela je rečeno da se preferencijalni status primjenjuje u procesima javnih u susjednim državama. Tako npr. domaća farmaceutska industrija u Sloveniji pokriva 80 posto, u Hrvatskoj 60 posto, u Srbiji 50 posto, dok je učešće domaćih proizvođača lijekova u BiH na listama esencijalnih lijekova tek oko 20 posto.

- Farmaceutska industrija je izuzetno regulisana i iako zakonska regulativa nije toliko nepovoljna, često se ne primjenjuje. Osobe koje se nalaze u određenim ministarstvima i odjelima koji se trebaju baviti domaćim kompanijama to ne rade. Mogu, ali ne preferiraju domaću proizvodnju. Uvozni lobiji na različite načine zaustavljaju bilo kakvu inicijativu domaćih proizvođača da se razvija domaća proizvodnja, istakao je Nedim Uzunović, skrenuvši pažnju da se na taj način slabi konkurentnost domaćih firmi.

Primjer uspješne domaće kompanije, nastale kao start-up biznis 1996. godine je Pharmamed, koja je danas izrasla u prepoznatljiv brend u BiH i najvećeg bh. proizvođača herbalnih lijekova i dodataka prehrani.

- Nažalost, u BiH ne postoje adekvatne mjere subvencija za inovacije ili programi bespovratnih sredstava. Evidentan je i nedostatak lojalnosti domaćih potrošača prema domaćim proizvodima. Samo u 2019. godini promet bezreceptnih lijekova je bio oko 200 miliona KM, a od toga samo 40 miliona je učešće domaćih proizvođača. Neki potrošači biraju da ne kupuju domaće proizvode što pokazuje da nažalost nemamo razvijen osjećaj lojalnosti, iako su naši proizvodi istog, pa često i boljeg kvaliteta od uvoznog, istakao je direktor Pharmameda Sanjin Kotlica, i dodao kako "moramo shvatiti da sve dok domaća potrošnja ne bude usmjerena prema domaćim proizvodima, ne možemo očekivati rast domaćeg poslovanja niti povećanje broja zaposlenih, pa samim tim ni uplate prema budžetima".

Panelisti su jednoglasni kako je od iznimne važnosti da domaće vlasti insistiraju na tome da domaći proizvodi imaju preferencijalni status kod nabavki, te da lijekovi domaćih proizvođača budu na esencijalnim listama lijekova.

Jedna od preporuka učesnika panela je radna edukaciji građana u sferi prepoznavanja kvalitete domaćih proizvodau čemu značajan doprinos mogu dati javni i privatni mediji u BiH.
Facebook Twitter Print