Kompanije i tržišta
Hertz proglasio bankrot nakon sto godina na tržištu
24.5.2020 06:02 | Indikator.ba
Hertz Global Holding podnio je zahtjev za prisilno poravnanje u Sjedinjenim Državama jer je njegovo poslovanje zastalo zbog pandemije koronavirusa i pregovori s povjeriocima nisu dali potrebne rezultate.

Na postupak ne utječu međunarodne operacije, uključujući Europu, Australiju i Novi Zeland, izvijestio je Reuters.

Tvrtka, koja na tržištu posluje više od 100 godina, krajem prošle godine imala je dug od gotovo 19 milijardi dolara i oko 38 000 zaposlenih širom svijeta.

Do sada je jedna od najvećih tvrtki koja je zbog pandemije morala podnijeti zahtjev za zaštitu od povjerilaca.

U sudskom zahtjevu Hertz je rekao da je dobrovoljno podnio zahtjev za reorganizaciju na temelju poglavlja 11. Zakona o bankrotu SAD-a. Tvrtku su uzdrmali vladini propisi koji ograničavaju kretanje i nalažu ljudima da ostanu kod kuće. Veliki dio prihoda tvrtke dolazi od iznajmljivanja automobila na aerodromima, ali sada je taj izvor prihoda gotovo zaustavljen.

Američke avionske tvrtke do sada su uspjele spriječiti sličnu sudbinu, jer su od vlade primile milijarde dolara pomoći. Međutim, Hertz nije uspio. Tvrtka je također pokušala prikupiti novac na tržištima kapitala, ali također nije bila uspješna.

Hertz se počeo baviti povjeriocima nakon što u aprilu nije uspio vratiti dio novca za zakup automobila. Ugovori o popustljivosti isticali se 22. maja, a povjerioci su oklijevali produžiti ih. Prema sudskom zahtjevu, Hertz je krajem aprila imao oko milijardu dolara gotovine, ali njegov je dug veći od 24 milijarde dolara.

Šenaestog maja upravni odbor tvrtke imenovao je Paul Stonea za novog izvršnog direktora.

Ranije je tvrtka otpustila oko 10.000 zaposlenih, smanjila kupovinu automobila za 90 posto i zaustavila nevažne troškove. Na taj je način planirala uštedjeti oko 2,5 milijardi dolara godišnje. Međutim, ona je također upozorila da ima znatne sumnje u to hoće li moći nastaviti s radom.
Facebook Twitter Print