Ekonomija
Mikrokreditne organizacije odobrile više od 18.000 zahtjeva za moratorij
24.5.2020 06:37 | Indikator.ba
Mikrokreditne organizacije u Bosni i Hercegovini, članice Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI zaključno sa 30. aprilom 2020. godine, odobrile su 18.203 zahtjeva klijenata za moratorij ili druge posebne mjere (reprogramiranje i refinansiranje tekućih obaveza, kao i nove vidove mikrokreditiranja), u ukupnom iznosu od 84.461 miliona KM.

To čini sedam posto ukupnog broja kredita članica i 12 posto ukupnog portfolia svih članica Udruženja.

Članice AMFI-ja čine 90 posto ukupnog mikrokreditnog portfolija u BiH.

Većina mikrokreditnih organizacija u BiH nude mjere po povoljnijim uslovima u odnosu na tekući kredit koji je predmet mjere.

Udruženje mikrokreditnih organizacija u Bosni i Hercegovini - AMFI pojašnjava da se za vrijeme perioda moratorija obračunava kamata, ali se kamata plaća nakon njegovog isteka.

U toku moratorija zaustavlja se obračun dospijeća glavnice, a redovna kamata se nastavlja obračunavati ali dospijeva na plaćanje nakon isteka moratorija. To konkretno znači da klijent u toku trajanja moratorija ne vrši nikakva plaćanja i sve njegove obaveze miruju za to vrijeme, piše Avaz.

Prema odlukama entitetskih Agencija za bankarstvo, pravo na moratorij ili druge posebne mjere za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije može ostvariti klijent koji je direktno ili indirektno pogođen vanrednim okolnostima izazvanim virusnim oboljenjem COVID-19, ukoliko je došlo do promjene platežne sposobnosti, a time i pogoršanja kreditne sposobnosti.
Facebook Twitter Print