Ekonomija
Bankarski sektor ostat će pod pritiskom do 2025. godine
24.5.2020 07:49 | Indikator.ba
Globalni bankarski sektor ostat će pod pritiskom do 2025. godine, čak i kad se globalna ekonomija počne oporavljati od krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U novom Izvještaju o globalnoj finansijskoj stabilnosti MMF procjenjuje se da će se banke u devet najrazvijenijih ekonomija boriti za stvaranje dobiti tokom sljedećih pet godina, jer će pandemija produžiti razdoblje niskih kamatnih stopa.

Fond vjeruje da će ekonomski pad zbog Covid-19 staviti banke na "test otpornosti" jer se suočavaju s kreditnim gubicima i nižim maržama zbog niskih kamatnih stopa.

- Osnovni pritisci na profitabilnost vjerovatno će se nastaviti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, čak i kad se globalna ekonomija oporavi od trenutnog šoka, navodi se u izvještaju.

JPMorgan Chase je u prvom kvartalu pao za 69 posto u odnosu na godinu ranije.

KBW bankarski indeks, koji prati cijene dionice dvadesetak banaka u Sjedinjenim Državama, opao je za 39 posto od početka godine.

Međutim, MMF u izvješaju navodi da su banke bolje pripremljene za ovaj ekonomski šok zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala uspostavljenim nakon finansijske krize 2008. godine.

Jedno od rješenja za prevazilaženje problema profitabilnosti kreatori monetarne politike vide u tome da banke prestanu isplaćivati dividende i da kupuju svoje dionice radi uštede kapitala.
Facebook Twitter Print