Politika i društvo
Kriminalci godišnje operu trilione dolara, vlasti nemoćne
25.5.2020 09:26 | Indikator.ba
Ured za droge i kriminal Sjedinjenih Država procjenjuje da globalno pranje novca iznosi 4,5 trilliona dolara i odgovara 2 do 5 posto globalnog BDP-a, izvijestio je Politico u posebnom izvještaju.

Čelnici financijske kontrole širom svijeta priznaju da trenutni okvir za prijavljivanje sumnjivih aktivnosti nije dovoljno učinkovit: u 9 u 10 izvještaja podnesenih vlastima nemaju neposrednu vrijednost za istražitelje.

Neke zemlje EU-a su među najboljima u svijetu u provođenju tehničkih preporuka za borbu protiv pranja novca, ali to ne mora nužno dovesti do impresivnih rezultata: u tom bloku vlasti oduzimaju samo 1,1 posto procijenjene nezakonite dobiti. Ostatak ostaje u rukama kriminalaca.

Dok se potrošači neprekidno kreću ka elektroničkom plaćanju i kartičnim plaćanjima, gotovina i dalje ostaje "zločincima" instrument izvora koji biraju za pranje novca, navodi Europol.

Metode pranja novca i dalje ostaju "općenito tradicionalne" uprkos porastu kibernetičkog kriminala, navodi agencija.

Tokove krijumčarenja gotovine u EU i iz nje teže je mapirati nego one droge ili krivotvorene robe, dijelom i zato što se većina njih otkriva u zračnim lukama i ovisi o promjeni ruta letova.

Europol ističe da je Švicarska u vrhu zemalja u smislu ulaznih i izlaznih kretanja. Rusija je također izvor i zemlja odredišta, a Turska igra ključnu ulogu u tranzitu gotovine na Bliski Istok. Kina je top odredište, a Nigerija je istaknuta zemlja porijekla.

Kreditne institucije i banke su primarni izvor izvještaja o sumnjivim aktivnostima za sve jedinice finansijskog obavještavanja u EU-u, a slijede novčane doznake.

Prema Europolu, evidentne su nacionalne razlike jer su vlasti u nekim državama imenovane glavnim izvjestiteljima, a u drugim su na dnu liste.
Facebook Twitter Print