Menadžment
Direktori iz cijelog regiona imaju priliku slušati glasovitog Adižesa
26.5.2020 14:50 | Indikator.ba
Direktori, osnivači i vlasnici, te članovi uprava kompanija iz regiona imat će priliku da učestvuju u besplatnom webinaru, koji priređuje Adizes Southeast Europe, a koji će održati dr. Isak Adižes.

Webinar će se održati 27.maja 2020. godine s početkom u 17 sati i trajat će 60 minuta. U njemu će biti prezentirane teme: balansiranje diktatorskog i demokratskog vođenja, usklađivanje novih strategija sa organizacionom arhitekturom i aktiviranje potencijala zaposlenih.

Ichak Adižes je glasoviti makedonski ekonomski stručnjak, poslovni savjetnik i menadžer kriznog menadžmenta.Slovi za jednog od napoznatijih imena svjetskog menadžmenta. Njegove webinare znaju pratiti i po desetine hiljada ljudi.

Nedavno je, govoreći za Face TV, kazao da korona kriza nije samo zdravstvena kriza, nego će ona biti socijalna kriza, ekonomska kriza, a poslije toga i politička kriza.
Istakao je da je korona kriza ispit izdržljivosti, moderni darvinizam.

- Sve bolesti koje imamo dolaze od dezintegracije, duhovne ili fizičke. Isto tako je sa državom. Virus korona koji se zove na engleskom i "stres test" je ispit stresa, koliko sistem može da izdrži. Oni koji ne mogu da izdrže će nestati. To je današnji moderni darvinizam. Oni koji mogu da izdrže, koji nisu tako slabi, čiji sistemi nisu razbijeni, koji su integrisani, oni će da opstanu, kazao je Adizes.

Posebno je izrazio zabrinutost za Bosnu i Hercegovinu jer, kako je kazao, ona ima pukotina.

- Ja se mnogo bojim za Bosnu i Hercegovinu, pošto u BiH ima takvih pukotina više. Sada ćemo vidjeti kako će to da izdrži. Pitanje je da li ćemo se boriti s ovim izazovom ili ćemo pasti. Zato je moj prijedlog državama ili preduzećima - šta god da radite u toj borbi protiv korone ne jačajte tu pukotinu nego je zatvorite, istakao je.

One je takođe savjetovao da svako treba da sagleda šta donosi korona i šta treba da radimo da nas ne dovede do raspada - čovjeka, porodice, preduzeća i države.

Kako to uraditi?

-Kao čovjek sagledaj svoj život, pogledaj ko si, šta si. Bilo bi dobro da napraviš meditaciju, da se ujediniš, organizuješ, da nađeš sam sebe u ovoj velikoj buci. Izgubili smo u svoj ovoj buci ko smo. Sada imamo mogućnost, imamo šansu da pronađemo ko smo, kao ljudi. To je individualno. Kao porodica treba da vidimo dok smo zatvoreni u kući kako se možemo ujediniti bolje, da se razumijemo bolje, da riješimo probleme koje nismo riješili godinama. Sada je šansa da to uradimo, imamo vremena dok smo zajedno, poručio je, između ostalog, Adižes.
Facebook Twitter Print